Cele mai frecvente probleme ce apar la obținerea vinului de casă. Specialistul Jidvei vine cu soluții!

vin de casa

Vinul de casă plin de savoare poate fi făcut corect, urmând câțiva pași simpli explicați de tehnologul Cramelor Jidvei, Marius Vasiu, într-un material pe care îl puteți citi AICI. În urma articolului publicat în cadrul campaniei „Vin de casă din must de la Jidvei”, am primit mai multe mesaje din partea dumneavoastră în care ne semnalați mai multe probleme cu care v-ați confruntat în trecut și pe care le puteți evita în acest an, când veți face vinul cu must din cea mai mare podgorie din România.

Vinul este prea dulce

Cea mai frecventă problemă semnalată la vinul de casă este că acesta iese fie prea dulce, fie rămâne prea sec.

„Vinul rămâne prea dulce în ciuda faptului că fermentația durează 3-4 luni. Dacă temperatura de fermentare nu este cuprinsă între 15-20°C, atunci fermentația poate dura peste 4 luni, în unele cazuri vinul fermentează până la Crăciun. Pentru a preveni această situație, gospodarul trebuie să verifice periodic butoiul, mai ales dopul de fermentar – dacă iese, dacă se degajă dioxid de carbon. Recomandăm degustarea din când în când a vinului pentru că se poate întâmpla să nu se mai degaje dioxid de carbon și gospodarul să creadă că fermentația s-a încheiat, iar la proba gustului să descopere că încă are must în butoi. În această situație, problema este legată de temperatura de fermentare, deoarece, dacă este prea frig, mustul fermentează foarte greu”, explică Marius Vasiu, tehnolog al Cramelor Jidvei.

Vinul este prea sec

În general, această problemă apare dacă gospodarul nu urmărește atent ce se întâmplă cu mustul din butoi. Lăsate să fermenteze, drojdiile consumă tot zahărul și va rezulta un vin sec, greu de digerat. Situația poate fi prevenită dacă, după începerea procesului de fermentare, se gustă vinul periodic. În momentul în care se atinge concentrația ideală de zahăr, se trage de pe drojdie și se sulfitează, pentru a opri procesul de fermentare.

„Dacă mustul are condiții optime, el fermentează, consumă tot zahărul și merge până la sec. Dacă doriți să faceți un vin demisec sau demidulce atunci trebuie să gustați vinul în fiecare zi și, când considerați că a ajuns la concentrația de zahăr dorită, să trageți vinul de pe drojdie. Subliniez că este esențial să acționați la momentul potrivit, fără a lăsa o zi în plus sau în minus, altfel veți depăși pragul de gust pe care vi-l doriți”, este sfatul specialistului pentru cei care fac vin de casă cu must de la Jidvei.

Mustul nu fermentează

Fermentarea mustului este un proces decisiv pentru obținerea unui vin de calitate, iar gospodarii trebuie să fie extrem de atenți la temperatura încăperii unde este ținut mustul.

„Pentru procesul de fermentare, temperatura este foarte importantă. În funcție de acest aspect pot apărea situații în care vinul fie fermentează prea repede, fie prea încet, fie nu fermentează deloc. Perioada optimă de fermentare este de două-trei săptămâni – nu mai mult. În general, temperatura optimă de fermentare este de 15-20°C. La o temperatură mai mică de 15°C, procesul de fermentație se desfășoară cu dificultate, iar la 10°C acesta poate să dureze mai mult de două-trei luni”, explică tehnologul Jidvei.

Mustul fermentează prea repede

O altă problemă des întâlnită la obținerea vinului în gospodărie este legată de faptul că mustul fermentează mult prea repede, iar vinul obținut nu are calitățile gustative și aspectul pe care vi-l doriți.

„Fermentarea rapidă a mustului se produce atunci când acesta este ținut la o temperatură mai mare de 20°C. Este foarte bine ca mustul să fie ținut la fermentat în pivniță. Dacă este păstrat afară, toamna, temperatura este mult prea mare și mustul va fermenta în 2-3 zile. Perioada este prea scurtă pentru a lăsa să se contureze notele de gust și de aspect, ceea ce conduce la obținerea unui vin fără caracteristici deosebite”, precizează Marius Vasiu.

Vinul nu se limpezește

Potrivit specialistului de la Jidvei, dacă nu tragi vinul de pe drojdie imediat după ce s-a încheiat procesul de fermentare, limpezirea se produce mai greu.

„Mulți nu au răbdare și consumă vinul cât aceasta este încă tulbure și, în mod clar, gustul și culoarea nu sunt cele specifice unui vin de calitate. Limpezirea vinului este ultima etapă a procesului de vinificație și dacă până la acel moment s-au respectat toți pașii, este păcat să nu aveți răbdarea necesară pentru a obține un vin desăvârșit”, a explicat Marius Vasiu.

Acest articol a fost publicat în cadrul campaniei „Vin de casă din must de la Jidvei”, prin intermediul căreia toți gospodarii care doresc să producă un vin 100% natural, din struguri românești, sunt invitați să comande must de la Cramele Jidvei la prețul de 4.5 lei/kilogram. Pentru detalii despre campanie puteți suna la 0755.706.000, accesa www.mustdejidvei.ro sau ne puteți scrie la adresa de e-mail: must@jidvei.ro.

Sursa foto: www.romania-actualitati.ro

26
Scrieti un raspuns

avatar
13 Comment threads
13 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
Daniel_IasiNiculescu DanielDaniliuc ViorelMust de JidveiBRATULEA LILIAN Recent comment authors
  Subscribe  
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Notifică la
Adi
Vizitator
Adi

FELICITARI, pacat ca in Banat nu ajunge.

Specialist Jidvei
Vizitator
Specialist Jidvei

Multumim pentru apreciere!
Daca sunteti interesat sa comandati must de Jidvei anul viitor, vom gasi impreuna o solutie.

Cu drag,
Echipa Jidvei!

Valy
Vizitator
Valy

As vrea sa cumpar si eu o catintate de must ontre 500 litri-1000 litri. As vrea sa stiu daca cantitatea asta o livrati in Brasov?
va multumesc

Specialist Jidvei
Vizitator
Specialist Jidvei

Bună ziua! livrăm această cantitate și in Brașov. Mai multe informații pe http://www.mustdejidvei.ro, la telefon 0755.70.60.00, sau pe must@jidvei.ro

Alexandru Simionescu
Vizitator
Alexandru Simionescu

Facem de ceva vreme vin roșu in casa din struguri cumpărați. Anul acesta mustul nu a vrut nicicum sa fermenteze. Am cumpărat si drojdii selecționate si am pus in el văzând ca nu fermentează. Temperatura a fost se 14-15 grade timp de o luna de zile. Nici in acest moment vinul nu e făcut e mai mult must. Poate știți vreo cauza, mulțumim!

Specialist Jidvei
Vizitator
Specialist Jidvei

Buna ziua,

Avand in vedere ca nu cunoastem produsul pentru ca nu noi furnizam acei struguri, nu va putem da un raspuns la situatia pe care o intampinati. Cauzele pot fi multiple. Va rugam sa luati legatura cu cei de la care ati achizitionati acei struguri.
Compania Jidvei asigura asistenta pentru cei care au achizitionat must in cadrul campaniei „Must de Jidvei”. Mai multe informatii pe http://www.mustdejidvei.ro.

Multumim pentru intelegere!

Adi
Vizitator
Adi

Cu cât se sulfurează litrul de vin pentru a opri fermentația? După oprirea fermentației se mai pune dop de fermentare?

Specialist Jidvei
Vizitator
Specialist Jidvei

Buna ziua,
Cantitatea recomandată este de 1 ml de sulf lichid la litru, asadar daca aveti 100 de litri de vin, recomandam sa folositi 100 de ml de sulf lichid. Dupa fermentatie nu este necesar sa folositi acel dop. Vinul se inchide cu un dop ermetic, iar dupa consum se muta in vase tot mai mici, pentru ca vinul sa fie in permanenta in recipiente „pe plin”.

O zi frumoasa!

Eugen
Vizitator
Eugen

Buna ziua, Care este garantia ca voi obtine un vin sec din mustul comandat?

Must de Jidvei
Admin

Bună ziua,
Pentru obținerea unui vin sec trebuie ca mustul să fermenteze până la capăt. Odata cu livrarea mustului veți primi și un set de instrucțiuni care vă va ajuta în procesul de vinificație. Mai multe informații referitoare la perioada și condițiile optime de fermentare regăsiți la: http://www.mustdejidvei.ro/pritocirea-vinului-sau-cand-se-face-tragerea-de-pe-drojdie-a-vinului-de-casa/

atent
Vizitator
atent

Am inteles ca se vinde la kilogram si nu la litru. E bine si asa. Dar care este, mai precis, continutul de zahar al mustului livrat? Este de exact 180 grame asa cum mentionati peste tot sau este de cel putin atat. Mi s-ar parea normal sa fie variabil, altfel poate ne spuneti cum reusiti sa fixati un continut exact de zahar pe litru (prin diluare, de exemplu)

Must de Jidvei
Admin

Bună ziua, Dintr-un kilogram de must de la Jidvei rezultă aproximativ 926 ml, cu o concentrație de 180 de grame de zahăr. În funcție de concentrația de zahăr, cantitatea poate scădea sau poate crește. De exemplu, la 200 grame de zahăr, echivalarea unui kilogram de must în litri este de aproximativ 910 ml. Concentrația de zahăr dă greutatea și densitatea mustului. Pe toate canalele de comunicare menționăm că zahărul este de minimum 180g/litru, ceea ce înseamnă că strugurii vor fi recoltați doar atunci când ating un anumit prag al nivelului de zahăr și al acitidății. Strugurii sunt atent monnitorizați de… Citeşte mai mult

atent
Vizitator
atent

inteleg ca atunci cand primesc mustul el poate sa aiba 200, poate 220 grame de zahar, etc desi mentionati acest cuvant ‘minimum’ el nu este folsit in prezentari…daca aveti acoperire(in sensul ca monitorati cantitatea de zahar si executati culesul atunci cand el este peste acest nivel) poate corectati in prezentari, caci ramane o ambiguitate care te duce cu gandul la lucruri specifice locurilor…(mai exact daca strufgurii au mai mult mai adaugati apa si obtineti exact 180)…deci eu astept sa primesc ceva mai mult de 180…asa ar fi normal alta intrebare este legata de mustul rosu…comercializati? avand in vedere ca aveti… Citeşte mai mult

Must de Jidvei
Admin

Bună ziua, Recoltarea va începe când strugurii vor atinge pragul de 180 g de zahar/litru. Având în vedere că recoltarea se realizează pe o perioadă mai lungă de timp, cantitatea de zahar acumulata în strugure poate crește de pe o zi pe alta. Astfel, pe baza programărilor de livrare a mustului în județele vizate, clienții vor primi un must ce va avea o concentrație de zahăr de minimum 180 g/litru, asta însemnând și 185, 190, 192 ș.a.m.d. Cuvântul „minimum” este menționat în toate comunicările noastre, astfel toți clienții vor primi garantat un must cu o concentrație de zahăr de minimum… Citeşte mai mult

Must de Jidvei
Admin

Dintr-un kilogram de must de la Jidvei rezultă aproximativ 926 ml, cu o concentrație de 180 de grame de zahăr. În funcție de concentrația de zahăr, cantitatea poate scădea sau poate crește. De exemplu, la 200 grame de zahăr, echivalarea unui kilogram de must în litri este de aproximativ 910 ml. Concentrația de zahăr dă greutatea și densitatea mustului. Pe toate canalele de comunicare menționăm că zahărul este de minimum 180g/litru, ceea ce înseamnă că strugurii vor fi recoltați doar atunci când ating un anumit prag al nivelului de zahăr și al acidității. Strugurii sunt atent monitorizați de specialiștii noștri,… Citeşte mai mult

Savu
Vizitator
Savu

Buna ziua,
Inteleg ca daca vreau un vin demisec trebuie sa opresc fermentatia in functie de nivelul de zahar pe care-l vreau, adica dupa gust. Il trag de pe drojdie si adaug sulfiti . Intrebarea mea este urmatoarea: dupa acest moment el nu mai are tendinta sa fermenteze in continuare?
Precizez ca mustul fermenteaza in conditii optime de tempertura.
Multumesc

Must de Jidvei
Admin

Bună ziua,
Așa este, pentru un vin demisesc, pe baza probei gustului, vinul trebuie oprit din fermentare. Dacă adăugați protecția de sulf și păstrați vinul la o temperatura mai rece pentru a nu-i oferi condiții de refermentare, vinul nu ar trebui să repornească în fierbere.

Totodată, recomandăm și bentonizarea vinului, 1 gram/litru pentru stabilizare protetică și limpezire.

Pentru a a avea siguranța unui vin care nu va reintra în fermentare în primăvară, puteți folosi plăci filtratnte pentru vin, care elimină sedimentele de drojdie.

OVIDIU
Vizitator
OVIDIU

Buna ziua, am cumparat de la Jidvei cele 3 sortimente de must la data de 23.09.18, toate au inceput fermentia imediat dupa adaugarea drojdiilor activate conform instructiunilor din plic, am urmarit pe parcursul urmatoarelor cateva zile (timp de o saptamana) fermentatia, insa dupa inca 9 zile am constatat ca vinul roze nu mai fermenteaza deloc. Nu stiu cand anume s-a oprit din fermentatie, cum pot sa stiu daca s-a oprit prematur sau la termen? Celelalte doua sortimente inca fermenteaza normal.
Am adaugat inca putina drojdie activata, a reinceput sa fiarba insa a doua zi s-a oprit iar.
Ce sfaturi imi dati?

Must de Jidvei
Admin

Bună ziua,

Mustul roze fermentează în general mai repede ca mustul alb. Pentru a fi sigur că procesul de fermentație s-a finalizat, trebuie să îl gustați. Dacă mustul nu mai este dulce înseamna că acesta a fermentat până la capât și pueți trege la următorul pas: tragerea de pe drojdie. Recomandăm ca tragerea de pe drojdie să se realizeze cu protecție de sulf.

Dacă mustul încă este dulce, recomandăm să asigurați o temperatură constantă între 16-18 grade pentru a favoriza fermentarea.

BRATULEA LILIAN
Vizitator
BRATULEA LILIAN

Buna seara. Am cumparat 400 de kg de Merlot si Cabernet. I am zdrobit , i am desciorchinat si i am pus intr un vas mare de 500 de kg. Am tinut mustul 8 zile pe bostina (vreau sa fac vin negru) dupa care l am mutat in butoiul de stejar, in aceiasi camera, unde am pus si un resou pt a asigura 20 si ceva de grade, cum am citit pe aici. Cum l am mutat in butoi, s a oprit din fermentat si este f dulce. Ce ar trebui sa fac? Sa adaug un pliculet de dojdie selectionata?… Citeşte mai mult

Must de Jidvei
Admin

Bună ziua,

Având în vedere că nu cunoaștem produsul pentru că nu noi furnizam acei struguri, nu vă putem da un răspuns la situația pe care o întampinați. Cauzele pot fi multiple.
Compania Jidvei asigură asistența pentru cei care au achiziționat must în cadrul campaniei „Must de Jidvei”. Vă invităm anul viitor să încercați mustul de Jidvei, ca să obțineți un vin cu care să vă mândriți!

Must de Jidvei
Admin

Bună ziua,

Datorită faptului că nu cunoaștem produsul dvs, nu vă putem da sfaturi și recomandări. Vă invităm însă, anul viitor, să comandați mustul de Jidvei care va sta la bazele unui vin cu care să vă mândriți. Odată cu achiziționarea mustului de Jidvei veți primi și asistență în procesul de vinificație.

Daniliuc Viorel
Vizitator
Daniliuc Viorel

Bună seara, știți cum am pățit eu, ? am plantat ochiul boului și a esit sula calului 😂😂😂i-am rugat să îmi dea un must alb din care să iasă un vin alb DEMIDULCE, am mers toți pașii după instrucțiunile date de la Jitvei și mi-a esit un vin DEMISEC, care mie nu îmi place

Niculescu Daniel
Vizitator
Niculescu Daniel

Buna ziua,
Eu am pus mustul acum trei saptamani, vremea a fost calda, mustul fermenteaza inca (este tulbure, se vad mici bule la suprafata) dar in sticla cu apa nu se mai vad bule de la presiune . Cum stiu ca fermentarea s-a incheiat si cat de repede ar trebui sa il trag de pe drojdie ?. Cum pot sa opresc fermentarea in cazul in care aceasta continua ?

Must de Jidvei
Admin

Buna ziua,
Pentru un vin sec este necesar sa lasati vinul sa fermenteze pana la capat. Veti sti daca vinul a fermentat complet numai daca ii faceti proba gustului. Daca vinul nu mai este dulce, puteti sa treceti la urmatoarea procedura, trasul de pe drojdie sau primul pritoc.

Daniel_Iasi
Vizitator
Daniel_Iasi

Buna ziua, doresc sa va cer un sfat legat de fermentația vinului … anul acesta datorita temperaturilor mai scăzute (7-10°C) vinul se încăpățânează sa fermenteze (vin nobil amestec de tămâioasa cu feteasca) … dupa 3 luni este dulce si tulbure. Este ok sa-l las așa pana la primăvară, trebuie sa-l trag de pe drojdie sau sa-l tratez ? Am încercat sa adaug drojdii selecționate cu starter de fermentare dar nici acestea nu au reușit să producă fermentarea.
Mulțumesc anticipat