Pritocirea vinului sau când se face tragerea de pe drojdie a vinului de casă

564454_429231827123780_2079488911_n

Mustul are nevoie de două-trei săptămâni pentru a fermenta și a se transforma în vin. După ce trece această perioadă, la finalizarea procesului de fermentație, se recomandă ca vinul să fie tras imediat de pe drojdie, adică să fie pritocit.

Pritocul este o simplă lucrare de transvazare a vinului, în scopul înlăturării sedimentelor, iar operațiunea constă în tragerea vinului dintr-un vas în altul pentru de a-l separa de drojdia depusă, prevenindu-se astfel apariția mirosurilor și gusturilor neplăcute cum ar fi cel de drojdie sau de hidrogen sulfurat, defecte care apar prin descompunerea drojdiei depuse.

Aerisirea vinului realizată cu ocazia pritocului determină o reactivare a unei părți din drojdii și ajută fermentarea ultimelor resturi de zahăr rezidual în cazul vinurilor tinere, precum și precipitarea și depunerea unor compuși metalici prin reacțiile chimico-enzimatice dintre ionii de metale cu taninul și  oxigenul. Se favorizează astfel procesul de auto-limpezire, omogenizare și desăvârșire a buchetului vinului.

Vinul se trage de pe drojdie imediat ce s-a finalizat fermentarea

Marius Vasiu, tehnolog în cadrul Cramelor Jidvei, le recomandă gospodarilor să tragă vinul de pe depozitul de drojdie imediat ce procesul de fermentare a fost încheiat, tocmai pentru a evita situația în care drojdia intră în descompunere și afectează calitățile gustative ale vinului.

În general, gospodarii trag vinul de Crăciun sau de Anul Nou, dar dacă doriți să îl aveți limpede cât mai repede, imediat ce se termină fermentația, îl trageți pe depozitul de drojdie care s-a format și atunci limpezirea este accelerată. Nu se recomandă tragerea vinului direct în sticle de sticlă pentru că vinul nu este foarte limpede. Vinul se trage de pe drojdie în alt vas sau într-un recipient, se golește drojdia și se spală vasul în care a fost inițial mustul, iar apoi se pune la loc. Cam la 2-3 săptămâni după ce s-a tras vinul, acesta s-a limpezit complet se poate depozita în sticle de sticlă de 750 ml, pentru o păstrare îndelungată”, explică specialistul.

Pentru efectuarea pritocului sunt necesare: furtunuri, sorburi, pompe, vase de aerisire (ligheane din material plastic) găleți, pâlnii. Toate aceste ustensile trebuie bine spălate în prealabil!

Când nu se dispune de sorb, acesta poate fi înlocuit cu o tijă de lemn suficient de subțire pentru a putea pătrunde împreună cu furtunul și care să fie cu 10-12 cm mai înaltă decât vasul. Furtunul se prinde de tija de lemn în 2-3 puncte; aveți grijă ca acesta să fie prins cu câțiva centimetri mai sus de nivelul depunerilor, astfel încât să nu trageți depozitul de drojdii. Distanța exactă de la capătul tijei până la capătul furtunului se poate stabili înainte de a lega furtunul, introducând tija în vin până la fundul vasului pentru a observa urma lăsată de depozit pe tijă. Capătul furtunului care se leagă de tijă se secționează oblic (la 45°) pentru a face operațiunea cât mai corect.


Se recomandă tragerea vinului cu protecție de sulf

Specialiștii Jidvei recomandă ca tragerea vinului de pe drojdie să se realizeze cu protecție de sulf. În general, doza recomandată de sulf este de 0,5-1 ml la fiecare litru de vin.

Recomandarea noastră este ca vinul să se tragă cu protecție de sulf, deoarece protejează vinul împotriva oxidării. Cantitatea recomandată este de maximum 1 ml de sulf la un litru de vin. Se pot adăuga și 0,5 ml de sulf la un litru, dacă gospodarul crede că va consuma vinul repede, în 2-3 luni”, spune tehnologul.

Este foarte important ca, după ce se trage vinul, vasul să se țină tot timpul plin. Dacă s-au băut 5-10 litri, este indicat să trageți vinul într-un vas mai mic care să fie plin tot timpul.

Cu mustul de la Jidvei, vinul se limpezește mult mai repede

Obținerea vinului din must de la Jidvei este un proces puțin diferit față de cel în care se produce vinul din must obținut din struguri cumpărați sau din producția proprie. Dacă faceți mustul acasă, cantitatea de drojdie pe care o obțineți este mult mai mare, pentru că nu se face deburbarea (limpezirea – n.r.) mustului și nu se poate trage vinul imediat după ce a fermentat – depozitul de drojdie este foarte mare și nu apucă să sedimenteze. Mustul cumpărat de la Jidvei este foarte puțin încărcat cu resturi (pielițe, semințe de struguri sau pământ – n.r.), de aceea limpezirea vinului este mult mai rapidă.

Dacă gospodarul vrea să grăbească procesul de limpezire, poate adăuga și bentonită. Bentonita se găsește la vânzare în magazinele de vinuri. Doza recomandată este de un gram de bentonită la un litru de vin.

Acest articol a fost publicat în cadrul campaniei „Vin de casă din must de la Jidvei”, prin intermediul căreia toți gospodarii care doresc să producă un vin 100% natural, din struguri românești, sunt invitați să comande must de la Cramele Jidvei la prețul de 4.5 lei/kilogram. Pentru detalii despre campanie puteți suna la 0755.706.000, accesa www.mustdejidvei.ro sau ne puteți scrie la adresa de e-mail: must@jidvei.ro.

18
Scrieti un raspuns

avatar
8 Comment threads
10 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
AlexandruIonutMust de JidveiMisiSpecialist Jidvei Recent comment authors
  Subscribe  
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Notifică la
Dorin
Vizitator
Dorin

Buna ziua.
Spuneti-mi va rog cum se face pritocirea cu protectie de sufl lichid, se toarna efectiv sulful lichid in damingeana goala dupa care se incepe tragerea vinului de pe depozitul de drojdie, sau aveti alta metoda mai eficienta sau mai sigura ?

Specialist Jidvei
Vizitator
Specialist Jidvei

Bună ziua! Adăugarea de sulf lichid se realizează respectând următoarele indicații:
Recomandăm cantitatea de 1 ml de sulf la litru, astfel, pentru o damigeană de 50 litri sunt necesare 50 ml de sulf lichid.
În timpul tragerii vinului de pe drojdie se adaugă treptat sulful lichid în trei etape, (pentru un amestec cât mai omogen) : la începutul tragerii, la aproximativ 5 -10 litri, la 25 de litri și la umplerea damigenei.

Pentru alte informații vă stăm la dispoziție la 0755.70.60.00 sau pe must@jidvei.ro

dorin
Vizitator
dorin

va multumesc mult pentru raspuns. M-am scris si pentru anul acesta cu o cantitate dubla fata de anul trecut.

Specialist Jidvei
Vizitator
Specialist Jidvei

Va multumim pentru incredere! Va stam la dispozitie pentru sfaturi pe must@jidvei.ro, pentru ca anul acesta sa faceti un vin excelent!
O zi frumoasa!

Domsa
Vizitator
Domsa

Multumesc pentru sampanie!!! Vin nu am primit. Cand am sunat prima data, au spus ca este prea repede iar apoi ca s-a terminat campania…si asa am ramas fara vin!!?? Multumesc.

Specialist Jidvei
Vizitator
Specialist Jidvei

Buna ziua,
Speram ca pe viitor sa reusiti sa va incadrati in perioada de preluare a comenzilor de must.

Ne cerem scuze pentru inconveniente!

Viorel
Vizitator
Viorel

Se poate păstra vinul în vase de cauciuc (o membrana de hidrofor spre exemplu)? Asta deoarece consumând vinul nu intra aer

Specialist Jidvei
Vizitator
Specialist Jidvei

Buna ziua,
Recomandam sa pastrati vinul in vase destinate acestui scop, ca de exemplu vase de sticla (damigene, sticle). Acestea, daca sunt inchise ermetic, previn contactul vinului cu aerul si oxidarea vinului.

enache
Vizitator
enache

ma intereseaza sa imi spuneti cat vin rezulta in urma fermentatiei din 100l must de jidvei?

Specialist Jidvei
Vizitator
Specialist Jidvei

Buna ziua,
Din 100 l de must, dupa fermentare si transfazare in vase in urma tragerii de pe drojdie, va rezulta aproximativ 90 l de vin.

Must de Jidvei
Admin

Bună ziua,

depozitul de drojdie trebuie îndepărtat din vin pentru că aceste sedimente afectează calitatea vinului.Vă recomandăm să nu refolosiți drojdia rămasă în procesul de vinificație.

Barothi Istvan
Vizitator
Barothi Istvan

Buna,mustul se fermenteaza de 4 saptamani am pus si drojdia temperatura este constant 15-16grade,anul tecut deja la treilea saptamana a fost fermentat.

Must de Jidvei
Admin

Bună ziua,
Cum nici un an nu este la fel din punct de vedere climatic, nici procesul de fermentație a mustului nu va fi identic făcând o comparație cu anii anteriori. Sunt mulți factori care pot influența o fermentare mai rapidă sau mai lentă a mustului, începând de la temperatura de fermentare, cantitatea de burbă din must sau concentrația de zahăr natural din strugure la momentul culesului.
Pentru o fermentare mai rapidă, recomandăm să asigurați o temperatură constantă de 16-18 grade.

Must de Jidvei
Admin

Bună ziua,

Odată cu achiziționarea mustului de Jidvei primiți asistență în procesul de vinificație. Datorită faptului că nu cunoaștem produsul dvs, nu vă putem da sfaturi și recomandări. Vă invităm însă, anul viitor, să comandați mustul de Jidvei care va sta la bazele unui vin cu care să vă mândriți.

Misi
Vizitator
Misi

Unde gasesti sulf??

Must de Jidvei
Admin

Sulful îl găsiți la magazinele specializate de vinuri, fitofarmacii, sau magazinele cu semințe si furaje. De asemenea acesta se poate comanda si online, de pe site-urile de specialitate.

Ionut
Vizitator
Ionut

Buna seara! Este indicat ca dupa fermentare sa ținem vinul la o temperatura mai scăzută de exemplu 5 grade? Se grăbește in acest mod procesul de limpezire?
Sulful confera doar conservarea sau ajuta și la limpezire?

Alexandru
Vizitator
Alexandru

Dacă adăugați sulf, acesta vă poate afecta sănătatea in timpul vieții. Dacă vreți vin natural, lăsați vinul să se limpezească treptat odată cu răcirea anotimpului de iarna. Scoateți în decembrie vinul de pe drojdia primară, îl puneți la limpezire în damigene mici. Va continua să se limpezească. O parte îl consumați de sărbători, restul Îl lăsați în continuare în damigenele mici, la rece (nu îngheț!!). Se va limpezi astfel mai bine, apoi îl trageți după revelion in sticle. Pentru un vin natural de durată, a se depozita vinul limpezit in sticle umplute bine și ferite de aer, tinut la temperaturi… Citeşte mai mult