Cum se obține vinul de casă din must de la Jidvei: 7 pași simpli pentru a obține un vin natural de (cea mai bună) calitate

poza bonus 1

Prepararea vinului de casă este o artă păstrată de gospodarii din întreaga țară. Nimic nu se compară cu un vin natural al cărui conținut îl cunoașteți și al cărui gust îl puteți modela” pe placul dumneavoastră. Vestea bună este că, acum, puteți produce un vin de casă de calitate fără să mai fiți nevoiți să cumpărați cantități uriașe de struguri pe care apoi să vă chinuiți să îi zdrobiți. Acum, puteți cumpăra must din struguri de cea mai bună calitate din podgoria Jidvei, cea mai mare podgorie din țară.

Tehnologia de obținere a vinului din must de Jidvei este una mult simplificată. Urmând doar câțiva pași simpli, puteți obține un vin bun, 100% românesc! Despre rețeta vinului de casă am stat de vorbă cu Marius Vasiu, tehnolog la Cramele Jidvei, cel care ne-a explicat pas cu pas tehnologia de obținere a vinului în gospodărie, oferind și câteva sfaturi foarte utile celor care comandă mustul de Jidvei.

Pasul 1. Comandați must de la Cramele Jidvei

Cel mai important lucru pe care gospodarii trebuie să îl facă este să comande mustul de la Jidvei. Este primul pas pentru obținerea unui vin de casă foarte bun. Un kilogram de must costă 4.5 lei, iar comenzile se pot face telefonic, prin completarea formularului de pe site-ul dedicat www.mustdejidvei.ro, sau prin completarea formularului distribuit în localitățile vizate. În urma comenzilor, operatorii Jidvei vă vor contacta pentru a stabili data și condițiile de livrare. Cantitatea minimă pentru comenzi este de 100 kg cu preluare din puncte fixe de distribuție în localitățile vizate, iar comenzile de peste 250 kg sunt transportate direct la domiciliu, în limita posibilităților. Mai mult, dacă ați comandat în anii anteriori și dacă îi convingeți și pe prietenii dumneavoastă să comande must de Jidvei, primiți bonificații în funcție de cantitate.

poza bonus 2Pasul 2. Curățați bine vasul în care veți face vinul de casă

Odată mustul comandat, până când acesta vă este livrat, trebuie să acordați o maximă atenție igienei vasului în care alegeți să îl depozitați. Fie că este vorba despre un butoi de lemn sau de o damigeană de sticlă, recipientul trebuie să fie foarte bine spălat, astfel încât să se evite orice contaminare a mustului cu mirosuri străine.

„După ce gospodarul a achiziționat mustul de Jidvei, acesta trebuie pus imediat în vasul pe care îl are cumpărătorul. Trebuie avută o foarte mare grijă la igiena acestui vas. Este o condiție importantă ca vasul de lemn sau damigeana de sticlă să fie foarte curate. Oricât de bun ar fi mustul, dacă este pus într-un vas murdar, calitatea vinului se diminuează considerabil. Tocmai de aceea îi rugăm pe cumpărătorii noștri să aibă grijă la igiena vasului în care pun mustul”, explică Marius Vasiu, tehnolog la Cramele Jidvei.

Pasul 3. Fixați-vă ”tăria” vinului de casă

Mustul de Jidvei are o concentrație de 180 de grame de zahăr pe litru, ceea ce ar duce la obținerea unui vin cu aproximativ 11 volume de alcool. Pentru cei care doresc să păstreze vinul un timp îndelungat sau preferă vinurile mai alcoolizate, recomandarea specialistului este să se adauge câte 17 grame de zahăr la litru pentru fiecare volum de alcool dorit.

„Totul depinde de gustul cumpărătorului: dacă vrea să aibă mai mult alcool, dacă vrea să-l păstreze un timp îndelungat, poate adăuga și niște zahăr. Zahărul este până la urmă un conservant natural și un volum mai mare de alcool permite păstrarea vinului obținut un timp mai îndelungat. Cu mustul de la noi gospodarul va obține un vin cu 11 volume de alcool și pentru fiecare volum în plus, trebuie să se adauge câte 17 grame de zahăr pe litru”, a spus specialistul Jidvei.

Pentru vinul obținut în gospodărie este indicat ca zahărul să fie adăugat la 2-3 zile după ce vinul a intrat în procesul de fermentare.

poza Jidvei FBPasul 4. Fermentarea vinului de casă

Pentru a evita pierderile cauzate de procesul de fermentație, specialistul Jidvei le recomandă gospodarilor să lase ceea ce se numește „gol de fermentație”.

„Este important ca în recipientul în care punem mustul să lăsăm gol de fermentație. Aproximativ 10% din volumul vasului trebuie lăsat gol pentru că, altfel, este posibil să aveți surprize și să pierdeți din cantitatea de must, pentru că dă pe afară. De preferat este să se pună și dop de fermentare, să nu rămână vasul descoperit și să intre foarte mult în contact cu aerul, în special partea de sus”, a adăugat Marius Vasiu.

 

Reușita procesului de vinificație este dictată și de temperatura la care fermentează mustul. Dacă temperatura este prea ridicată, procesul de fermentare se încheie în una, două zile. În schimb, dacă temperatura de fermentare este prea mică, procesul poate dura luni de zile sau se poate întâmpla ca fermentarea să nu aibă loc.

 

„Trebuie avut grijă și la temperatura de fermentare. De obicei, lumea pune mustul la fermentat în pivniță, acolo temperatura este între 15 și 18 grade Celsius. Aceasta este o temperatură foarte bună pentru fermentarea mustului. Dacă temperatura este foarte mare, într-o zi sau două, mustul termină procesul de fermentare, iar calitatea vinului obținut nu va fi una foarte ridicată întrucât se pierd foarte multe arome. De asemenea, dacă temperatura în pivniță este sub 10°C, putem avea surpriza ca mustul să nu fermenteze. Dacă este foarte rece în pivniță, este indicat să încălziți recipientul cu ajutorul unor pături puse peste butoi pentru a crește temperatura de fermentare”, sunt sfaturile tehnologului  Jidvei.

Pasul 5. Urmărirea fermentării vinului de casă

Pentru a obține un vin de o calitate superioară, cu proprietăți deosebite, perioada optimă de fermentare este de 2-3 săptămâni.

„Dacă mustul fermentează mai repede, în 2-3 zile, nu este bine. Nici dacă fermentarea se întinde pe o perioadă de 2-3 luni, nu este bine pentru că începe să prindă un miros neplăcut (rânced) și drojdia formată intră în degradare. Intervalul optim de fermentare este de 2-3 săptămâni. Trebuie precizat că perioada de fermentare pentru vinul de casă diferă de cea din sistemele industriale, unde se folosesc drojdii selecționate și toți parametrii sunt controlați. Acasă pot exista fluctuații – fermentează mai puternic sau mai încet, dar, în mod normal, în 2-3 săptămâni, fermentația ar trebui să se încheie”, a explicat Marius Vasiu.

 

Pasul 6. Pritocirea vinului

După cele 2-3 săptămâni, la finalizarea procesului de fermentare, se recomandă ca vinul să fie tras imediat de pe drojdie, să fie „pritocit”. De fapt, pritocul este o simplă lucrare de transvazare a vinului pentru înlăturarea sedimentelor, iar operațiunea constă în tragerea vinului dintr-un vas într-altul cu scopul principal de a-l separa de drojdia depusă la fundul vasului, prevenindu-se astfel apariția de mirosuri și gusturi neplăcute cum ar fi cel de drojdie, de hidrogen sulfurat etc., defecte care apar prin descompunerea drojdiei depuse. Aerisirea vinului realizată cu ocazia pritocului determină o reactivare a unei părți din drojdii care determină fermentarea ultimelor resturi de zahăr rezidual în cazul vinurilor tinere, precum și precipitarea și depunerea unor compuși metalici prin reacțiile chimico-enzimatice dintre ionii de metale cu taninul și cu oxigenul. Astfel, se favorizează procesul de autolimpezire, omogenizare și desăvârșire a buchetului vinului.

„În general, acasă, oamenii trag vinul de Crăciun sau de Anul Nou, dar dacă doriți să îl aveți  limpede cât mai repede, imediat după ce se termină fermentația, îl trageți de pe depozitul de drojdie care s-a format și atunci limpezirea are loc mult mai repede. Nu se recomandă tragerea vinului direct în sticle de sticlă pentru că vinul nu este foarte limpede. Vinul se trage de pe drojdie în alt vas sau într-un recipient, se golește drojdia și se spală vasul în care a fost inițial mustul și se pune înapoi. Cam la 2-3 săptămâni după ce s-a tras vinul și s-a limpezit complet, acesta se poate depozita în sticle de sticlă de 750 ml., pentru o păstrare îndelungată”, recomandă specialistul.

Marius Vasiu recomandă ca tragerea vinului de pe drojdie să se facă cu protecție de sulf. În general, doza recomandată de sulf este de 0,5-1 ml per litru de vin.

„Recomandarea este ca vinul să se tragă cu protecție de sulf. Acum, se găsește sulf lichid la toate magazinele de vinuri. Este recomandat sulful pentru că acesta protejează mult mai bine vinul împotriva oxidării. Cantitatea pe care o recomand este de maximum 1 ml/sulf la un litru de vin. Este recomandată și o doză de 0,5-1 ml sulf per litru de vin, dacă vinul va fi consumat repede, în 2-3 luni”, a explicat tehnologul.

PONTUL SPECIALISTULUI JIDVEI: Este foarte important ca după ce se trage vinul, vasul să se țină tot timpul plin. Ați băut 5-10 litri, ar fi indicat să trageți vinul într-un vas mai mic care să fie plin tot timpul. Dacă aveți un butoi de 50 litri și un an întreg trageți vin și consumați din el, după cinci luni, ce mai rămâne pe fundul butoiului nu mai are calitatea vinului de la început.

Pasul 7 (opțional): Limpezirea ”grăbită” a vinului

Dacă gospodarul vrea să aibă un vin limpede într-o săptămână se poate adăuga și bentonită. Bentonita se găsește la vânzare în magazinele de vinuri. Doza recomandată este de 1g/bentonită la un litru de vin. Bentonita se adaugă  pentru a grăbi procesul de limpezire.

„Dacă sunt respectați toți pașii așa cum au fost descriși mai sus, la 2-3 săptămâni după ce s-a terminat fermentația și vinul a fost tras de pe drojdie, puteți savura primul pahar cu vin. Se poate să nu fie foarte limpede, dar din punct de vedere organoleptic este foarte bun. Din momentul în care ați cumpărat mustul de la Cramele Jidvei și până când veți putea consuma primul pahar de vin trec apoximativ două luni. Cu alte cuvinte, la sfârșitul lunii noiembrie”, a explicat Marius Vasiu, tehnolog Cramele Jidvei.

Cu mustul de la Jidvei, vinul se limpezește mult mai repede

PONTUL SPECIALISTULUI JIDVEI: Obținerea vinului din must de la Jidvei este un proces diferit față de cel în care se folosește must produs în casă din struguri cumpărați sau din producția din gospodărie. Dacă se folosește must de casă, cantitatea de drojdie este mult mai mare – pentru că nu se face deburbarea (limpezirea – n.r.) mustului și nu se poate trage vinul imediat după ce a fermentat întrucât depozitul de drojdie este foarte mare și nu apucă să sedimenteze. Mustul cumpărat de la Jidvei este foarte puțin încărcat cu resturi (pielițe, semințe de struguri sau pământ – n.r.),  de aceea limpezirea vinului are loc mult mai rapid și tot procesul este simplificat!

Acest articol a fost publicat în cadrul campaniei „Vin de casă din must de la Jidvei”, prin intermediul căreia toți gospodarii care doresc să producă un vin 100% natural, din struguri românești, sunt invitați să comande must de la Cramele Jidvei la prețul de 4.5 lei/kilogram. Pentru detalii despre campanie puteți suna la 0755.706.000, accesa www.mustdejidvei.ro sau ne puteți scrie la adresa de e-mail: must@jidvei.ro.

Scrieti un raspuns

16 Comentarii la "Cum se obține vinul de casă din must de la Jidvei: 7 pași simpli pentru a obține un vin natural de (cea mai bună) calitate"

avatar
  Subscribe  
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Notifică la
Girlonta Valer
Vizitator

1 kg de must = ? litri

Specialist Jidvei
Vizitator

Buna ziua! Un kilogram de must de la Jidvei, cu o concentrație de 180 de grame de zahăr, este egal cu 926 ml de must

Marian H
Vizitator

Buna ziua.Pe cand veti face si in Caras Severin un punct de desfacere a mustului si vinului dvs ?

Specialist Jidvei
Vizitator

Un kilogram de must de Jidvei cu o concentrație de 180 de grame de zahăr echivalează cu 0,926 litri.

Vom reveni cu informații suplimentare într-un articol pe această temă și vă invităm să plasați din timp comanda pentru mustul de la Jidvei din acest an. Vă reamintim că perioada de pre-comenzi se încheie pe 31 august, iar prețul mustului este de 4 lei/kg (TVA inclus). Mai multe detalii și formularul de comandă – pe http://www.mustdejidvei.ro.

Bloj MARIUS
Vizitator

Buna ziua,sunt foarte bucuros ca am gasit intamlator info. de la un specialist,d-nul Marius Vasiu ,despre cum se prepara un vin bun ,eu va multumes ca exista info. parerea mea proprie este ca daca aceasta Potgorie era intr-o alta tara ex. Franta,Italia,Germania,… ar fi cel mai BUN VIN din Europa ., VINURILE de JIDVEI!!!

Specialist Jidvei
Vizitator

Buna ziua! Va multumim pentru incredere! Ne bucuram ca apreciati produsele de calitate, traditionale romanesti!

Ilie Şandru
Vizitator

Mă numesc Ilie Şandru, sunt profesor pensionar, locuiesc în Topliţa, Harghita, şi a luat de la dvs. 100 de litri de must. Vă rg să-mi spuneţi cum procedez dacă vreau să obţin un vin alb demidulce ori,cel mult, demisec. Vă muţumesc mult. Cu respect. Ilie Şandru
PS Precizez că mustul se află în damigene de 50 l, în pivniţă, unde temperatura constantă este de +15 gr.C. Timp de o săptămână şi jumătate a fermentat bine, apoi fermentaţia s-a redus treptat iar acum abia, abia mai ,,respiră”. Ce să fac? Să-l trag de pe drojdie:

Specialist Jidvei
Vizitator
Domnul Șandru, vă rog parcurgeți recomandările noastre pentru a obține un vin cât mai bun. Pasul 1 – Pregătirea încăperii și a vaselor pentru fermentare Locațiile unde se desfășoară procesul de fermentare a mustului trebuie să fie aerisite, permițând circulația curenților de aer pentru a evita acumulările de dioxid de carbon și gaz care se degajă pe parcursul fermentației alcoolice. Este indicat ca temperatura în aceste spații să se situeze între 15-18 °C. Mustul trebuie depozitat în recipiente curate, care nu au fost folosite pentru stocarea altor produse alimentare sau nealimentare. Pasul 2 – Fermentarea mustului Transformarea mustului în vin… Citeşte mai mult
horatiu
Vizitator

concentratia de 180 de grame de zahar este naturala sau este ajutat cu zahar din comert? daca de la „natura” nu se obtine acea concentratie prin ce procedee se ajunge la ea?

Specialist Jidvei
Vizitator

Strugurii sunt culesi in perioada optima de recoltare, atunci cand acestia ajung la o concentratie de zahar de minim 180 g/l. Aici vorbim de zaharul natural, acumulat de strugure.

marin neacsu
Vizitator
LA MULTI ANI, JIDVEI, – VINUL DE AUR, In aceasta seara de trecere dintre ani,, REVELION,, Vinul de JIDVEI ne-a adus cele mai mari satisfactii: bucurii, voie buna si mult antren. Toate persoanele (barbati si femei) prezente la masa de REVELION au fost fascinate de calitatile gustative, limpezimea si aroma vinului de casa obtinut din mustul cumparat de la podgoria JIDVEI. Damigeana de 5o litri a fost prea mica pentru seara de revelion. La cererea petrecaretilor am dat cep si la cea de a doua damigeana de 50 l!! LA MULTI ANI JIDVEI! Rog acceptati de pe acum ca prima… Citeşte mai mult
Specialist Jidvei
Vizitator

Ne bucuram ca aveti un vin cu care sa va mandriti, si suntem fericiti ca mustul de Jidvei a contribuit la momentele frumoase pe care le-ati impartasit in familie, de Sarbatori.
Anul acesta va stam la dispozitie pentru o noua comanda si va asiguram, ca si pana acum, de tot sprijinul nostru.
cu drag, echipa Jidvei!

emil
Vizitator

Buna seara.Dupa primul pritoc se pune dop normal?

Leonte Mircea
Vizitator

Am respectat toti pasii conform instructunilor si am o luna de zile de cind a in ceput sa fiarba si tot nu sa oprit. Inca mai bolboroseste cam din 15 in 15 minute tot mai scoate cate o bula.Este cu spuma desupra si nu incepe sa se limpezeasca. Ce trebuie facut?