Sfaturi pentru obținerea unui vin de casă plin de prospețime și bogat în arome

Din dorința de a încuraja producerea unor vinuri cât mai bune, pline de prospețime și cu o bogăție de arome, Jidvei pune la dispoziția gospodarilor și micilor producători must de calitate pentru obținerea unui vin de casă asemănător vinurilor medaliate.

În cadrul marilor competiții de la nivel mondial și de la nivel național vinurile sunt jurizate după standarde internaționale prin aprecierea aspectului, a limpidității și culorii, a complexului aromatic, a gustului sau a echilibrului între componente etc. Dacă pașii procesului de vinificație sunt respectați întocmai, chiar și în propria gospodărie se poate obține un vin de casă limpede și bogat în arome.

Vinurile medaliate provin din aceleași soiuri din care este produs mustul de Jidvei

Vinurile de Jidvei au fost distinse în ultimii 10 ani cu peste 500 de medalii în cadrul celor mai prestigioase concursuri de profil din lume.

Din soiul Sauvignon Blanc se obțin vinuri seci sau demiseci, proaspete și elegante, iar în decursul anilor, vinurile Jidvei produse din acest soi au primit numeroase distincții la cele mai importante competiții internaționale. În anul 2019, vinul Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc 2018 a fost distins cu Marea Medalie de Aur la Concours Mondial de Bruxelles, iar anul acesta Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc din recolta 2019 a primit Marea Medalie de Aur la Catavinum World Wine & Spirits Competition și medalie de aur la Concours International de Lyon.

Mustul din soiul Sauvignon Blanc poate fi comandat și în cadrul campaniei de anul acesta „Must de la Jidvei” la prețul de 4,5 lei/kg.

Două soiuri care au contribuit la renumele brandului Jidvei și care au adus numeroase premii companiei sunt Feteasca Regală și Muscat Ottonel, iar alăturarea acestora îmbină elegant aromele florale ale Muscatului cu prospețimea cuceritoare și autentică a soiului Fetească Regală.

Mustul Fetească Regală cu Muscat Ottonel este disponibil și anul acesta putând fi comandat pe www.mustdejidvei.ro, la prețul de 4,5 lei/kg.

Un alt sortiment introdus în urmă cu doi ani, în cadrul campaniei din anul 2018, este mustul roze. Vinurile obținute din acest must sunt pline de prospețime, cu note încântătoare de fructe de pădure. Acest sortiment este disponibil la prețul de 5 lei/kg.

Vinurile obținute din struguri negri vinificați în roze au câștigat, de-a lungul timpului,  numeroase premii. În 2019, Nec Plus Ultra Roze a obținut medalie de aur în cadrul Concursului Womens’s Wine & Spirits Awards și medalie de argint la concursul International Rosé Championship.

Pentru a produce un vin de calitate, specialiștii Jidvei oferă sfaturi și recomandări pe toată perioada vinificației, iar pașii acestui proces  sunt ușor de urmat.

  1. Limpiditatea vinului

Specialiștii Jidvei recomandă pentru obținerea unui vin de calitate ca fermentarea să se realizeze în condiții controlate la temperaturi de minimum 16° Celsius. La o temperatură mai mică de 16°Celsius, procesul de fermentație se desfășoară cu dificultate, iar la 10°Celsius acesta poate să dureze mai mult de 30 de zile. După finalizarea fermentației, vinul se limpezește și se protejează cu dioxid de sulf. Limpezirea vinului se realizează cu ușurință deoarece mustul de Jidvei nu conține impurități și sedimente aflate în suspensie.

  1. Bogăția de arome

Pentru ca vinul obținut să fie de calitate materia primă este foarte importantă. Strugurii,  care au preluat din solul Târnavelor substanțele necesare maturării, sunt supuși primei etape a procesului de vinificare, obținându-se astfel mustul. Evoluția vinului este influențată de igiena vaselor de fermentare. Dacă vasele au urme de drojdii din anii anteriori sau nu au fost spălate bine, calitatea vinului va fi afectată.

 Vinurile obținute din mustul de Jidvei sunt jurizate în cadrul Concursului de vinuri  organizat anual la Castelul Bethlen-Haller

Din dorința de a promova excelența și de a stimula competitivitatea, Jidvei organizează anual un concurs destinat gospodarilor și micilor producători care au achiziționat must în cadrul campaniei precedente. Dacă la primele ediții, probele trimise au fost jurizate exclusiv de către degustători autorizați, în anii următori, participanții care au trimis probe pentru concursul „Vin de casă din must de la Jidvei” au avut posibilitatea să ia parte la procesul de jurizare, analizând după standardele O.I.V. și A.D.A.R. toate probele înscrise în concurs.

Prin acest demers, Grupul Jidvei a oferit participanților posibilitatea de trăi experiența unui concurs de vinuri și de a identifica criteriile de evaluare a calității vinurilor într-un concurs de profil.

Mai multe informații despre soiurile disponibile, mecanismul de livrare și bonificații în cadrul campaniei „Must de la Jidvei” sunt disponibile pe www.mustdejidvei.ro.

Scrieti un raspuns

avatar
  Subscribe  
Notifică la