Cum se curăță corect butoiul din lemn pentru vinul de casă

wine-1237340_1280

Butoiul din lemn rămâne o soluție preferată de foarte mulți gospodari care fac vin de casă. Motivul principal pentru care butoiul continuă să fie atât de apreciat este faptul că esența lemnului este singura care poate să imprime vinului note fine de nuci sau stafide, greu de reprodus, și care oferă licorii un gust desăvârșit.

Pentru a obține un vin bun de casă, butoiul de lemn trebuie să fie foarte bine curățat. Regula se aplică și la celelalte recipiente pe care le puteți folosi – damigeana de sticlă, butoiul de plastic etc., însă în cazul butoiului din lemn, procesul de pregătire este unul aparte.

Despre cum se curăță un butoi de lemn, dar și ce tratamente puteți utiliza ne vorbește Marius Vasiu, tehnolog al  Cramei Jidvei.

Pentru igienizarea butoaielor vechi din lemn, gospodarul are la dispoziție patru metode de curățare, în funcție de stadiul în care se prezintă butoiul și de posibilitățile de care dispune în gospodărie: aplicarea fitilelor de pucioasă, tratarea cu aburi supraîncălziți, aplicarea unei soluții de hidroxid de sulf în concentrație de 2-3% și tratamentul cu var nestins.

Fitile de pucioasă pentru butoaiele fără defecte majore

În cazul butoaielor care nu prezintă în interior defecte majore și nu au miros străin, pentru igienizarea lor este suficientă o clătire atentă cu apă rece, urmată de aplicarea unui fitil de pucioasă (sulf – n.r.). Acest fitil de sulf are rolul de a realiza o dezinfectare corespunzătoare a butoiului și permite reutilizarea lui în 2-3 ore de la efectuarea procedurii.

„După ce se golește butoiul, se trage vinul de pe drojdie și se scoate drojdia din el, trebuie verificat atent mirosul butoiului. Dacă butoiul nu degajă un miros străin, atunci este suficient să clătim butoiul cu apă rece. Se clătește foarte bine astfel încât să ne asigurăm că s-a eliminat toată drojdia din interior. După clătire este indicat să lăsam butoiul cu cepul în jos, la scurs. După ce s-a scurs foarte bine de apă și de drojdie, butoiul se sulfitează cu fitile de pucioasă: se bagă un fitil de pucioasă, iar apoi se pune dopul la butoi, dacă acesta este bun. După 2-3 ore se poate adăuga vinul tras de pe drojdie înapoi în butoi”, explică Marius Vasiu, tehnolog Jidvei.

Un asemenea fitil are circa 2-3 grame sulf şi degajă prin ardere 4-6 grame de dioxid de sulf gazos. În cazul vaselor care au o capacitate de 200 litri se ard 1-2 fitile, pentru vasele cu capacitate de la 200-500 litri se folosesc 2-5 fitile, iar la peste 500 litri este nevoie de peste 5 fitile de sulf.

Aburi supraîncălziți sau soluție cu sodă caustică pentru butoaiele infestate cu bacterii acetice

În cazul butoaielor cu defecte majore, precum mirosul oțetit, sau care prezintă pe suprafața lor bacterii acetice, se pot utiliza pentru tratare aburi supraîncălziți care au rolul de a deschide porii butoiului. O altă soluție care se poate aplica este pe bază de sodă caustică în concentrație de 2-3%. În cazul utilizării acestei ultime variante, după aplicarea soluției se clătește butoiul cu apă rece până când soluția rezultată este limpede. După clătire, butoiul este lăsat la scurs și doar când lemnul s-a uscat complet, el poate fi folosit pentru depozitarea mustului sau a vinului.

„Prezența bacteriilor acetice sau a mirosului oțetit care, implicit, provoacă și oțetirea vinului, sunt defecte greu de îndepărtat. Pentru tratamentul butoaielor afectate se recomandă utilizarea de aburi supraîncălziți care deschid porii lemnului și permit îndepărtarea eficientă a acestor bacterii. Nu știu câtă lume are acasă o instalație care să permită obținerea de aburi supraîncălziți, însă, dacă nu dispuneți de o astfel de instalație, butoiul poate fi spălat cu o soluție de hidroxid de sodiu (sodă caustică – n.r.) în concentrație de 2-3%”, recomandă specialistul Jidvei.

Tratament cu var nestins pentru bacteriile acetice

Un alt tratament ce poate fi utilizat pentru a elimina bacteriile acetice din interiorul unui butoi de lemn este cel cu var nestins, tratament care se aplică în funcție de capacitatea butoiului.

„Există și posibilitatea de a se face un tratament cu var nestins în scopul îndepărtării bacteriilor acetice. Pentru fiecare 100 de litri din capacitatea butoiului se pune un kilogram de var nestins la 10 litri de apă. Se varsă soluția în interiorul butoiului, se agită puternic și se lasă 24 de ore, după care acesta trebuie clătit cu apă rece. După clătire și uscare. butoiul poate fi folosit pentru depozitarea vinului sau a mustului”, recomandă specialistul Jidvei.

Alte recomandări pentru întreținerea butoaielor de lemn

Pentru prevenirea degradării unui butoi de lemn este foarte important ca imediat după utilizare, acesta să fie bine spălat. În perioadele în care sunt goale, butoaiele trebuie să fie sulfitate lunar, recomandată fiind arderea unui fitil de pucioasă pentru fiecare 100 litri.

Butoaiele se păstrează pe podvaluri, cu spații între ele pentru aerisire și la o distanță minimă de 30 cm față de nivelul pardoselii. Este obligatoriu ca podvalurile să fie văruite sau vopsite. La 2-3 ani se recomandă vopsirea cercurilor și a capetelor doagelor, iar restul butoiului se acoperă cu un strat subțire de ulei de in.

Este indicat ca, după aplicarea oricărui tratament cu soluție (apă- n.r) fierbinte, butoiul să fie lăsat să se scurgă înainte de răcirea completă a soluției.

Înainte de folosire, mai ales după ce au stat goale o perioadă mai lungă de timp, butoaiele se verifică, se păpuresc, se bat cercurile și se pun la umflat, pentru a evita eventualele pierderi de lichid, fie vin, fie must.

Acest articol a fost publicat în cadrul campaniei „Vin de casă din must de la Jidvei”, prin intermediul căreia toți gospodarii care doresc să producă un vin 100% natural, din struguri românești, sunt invitați să comande must de la Cramele Jidvei la prețul de 4.5 lei/kilogram. Pentru detalii despre campanie puteți suna la 0755.706.000, accesa www.mustdejidvei.ro sau ne puteți scrie la adresa de e-mail: must@jidvei.ro.

4
Scrieti un raspuns

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Specialist JidveiChira ViorelAndrei CherechesPanțiru Viorel Recent comment authors
  Subscribe  
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Notifică la
Panțiru Viorel
Vizitator
Panțiru Viorel

Multumesc pentru informațiile transmise.Am avut o cantitate de vin care a fiert foarte greu si nu s a limpezit si acum îmi dau seama ca a fost frig cînd a fiert .

Andrei Chereches
Vizitator
Andrei Chereches

Si eu am patit pe vremuri acelasi lucru. Pivnita socrilor, unde am tinut mustul era rece, astfel incat nu mi-a fiert. Ce ma deruta, era ca mustul socrului meu fierbea foarte bine. Insa al dumnealui era de struguri de pe langa casa, soiuri hibride, iar al meu era feteasca … atunci am invatat (pe pielea mea) ca pentru a fermenta, mustului din soiuri nobile ii trebuie o temperatura ambientala mai mare decat celui din struguri hibrizi.

Chira Viorel
Vizitator
Chira Viorel

Buna ziua! Am o rugăminte si anume:2 damigene din 7 nu fermentează dupa 7 zile in timp ce celelalte fermentează! Temp este de 17 grade in beci !Cum sa procedez? Merci

Specialist Jidvei
Vizitator
Specialist Jidvei

Bună ziua! Vă rugăm să ne contactați la numărul 0755.70.60.00 pentru a determina sursa problemei dumneavoastră. Vă mulțumim!