Cum se curăță corect butoiul din lemn pentru vinul de casă

wine-1237340_1280Butoiul din lemn rămâne o soluție preferată de foarte mulți gospodari care fac vin de casă. Motivul principal pentru care butoiul continuă să fie atât de apreciat este faptul că esența lemnului este singura care poate să imprime vinului note fine de nuci sau stafide, greu de reprodus, și care oferă licorii un gust desăvârșit.

Pentru a obține un vin bun de casă, butoiul de lemn trebuie să fie foarte bine curățat. Regula se aplică și la celelalte recipiente pe care le puteți folosi – damigeana de sticlă, butoiul de plastic etc., însă în cazul butoiului, procesul de pregătire este unul aparte.

Despre cum se curăță un butoi de lemn, dar și ce tratamente puteți utiliza ne vorbește Marius Vasiu, tehnolog în cadrul Cramei Jidvei.

Pentru igienizarea butoaielor vechi din lemn, gospodarul are la dispoziție patru metode de curățare, în funcție de stadiul în care se prezintă butoiul și de posibilitățile de care dispune în gospodărie: aplicarea fitilelor de pucioasă, tratarea cu aburi supraîncălziți, aplicarea unei soluții de hidroxid de sulf în concentrație de 2-3% și tratamentul cu var nestins.

Fitile de pucioasă pentru butoaiele fără defecte majore

În cazul butoaielor care nu prezintă în interior defecte majore și nu au miros străin, pentru igienizarea lor este suficientă o clătire atentă cu apă rece, urmată de aplicarea unui fitil de pucioasă (sulf – n.r). Acest fitil de sulf are rolul de a realiza o dezinfectare corespunzătoare a butoiului și permite reutilizarea lui în 2-3 ore de la efectuarea ”procedurii”.

Dacă butoiul este bun, după ce se golește, se trage vinul de pe drojdie, se scoate drojdia din el și se verifică atent mirosul butoiului. Dacă butoiul nu degajă un miros străin, atunci este suficient să clătim butoiul cu apă rece. Se clătește foarte bine astfel încât să ne asigurăm că s-a eliminat toată drojdia din interior. După clătire este indicat să lăsam butoiul cu cepul în jos, la scurs. După ce s-a scurs foarte bine și de apă și de drojdie, butoiul se sulfitează, se pun fitile de pucioasă. Se pune un fitil de pucioasă și se pune dopul la butoi – dacă butoiul este bun. După 2-3 ore se poate adăuga vinul tras după drojdie înapoi în butoi”, explică Marius Vasiu, tehnolog în cadrul Cramelor Jidvei.

Un asemenea fitil are circa 2-3 grame sulf şi degajă prin ardere 4-6 grame de dioxid de sulf gazos. La vasele ce au o capacitate de 200 litri se ard 1-2 fitile, la vasele cu capacitate de la 200-500 litri se folosesc 2-5 fitile, iar la peste 500 litri este nevoie de peste 5 fitile de sulf.

Aburi supraîncălziți sau soluție cu sodă caustică pentru butoaiele infestate cu bacterii acetice

În cazul butoaielor cu defecte majore, precum mirosul de oțetit, sau care prezintă pe suprafața lor bacterii acetice, se pot utiliza pentru tratare aburi supraîncălziți care au rolul de a deschide porii butoiului. O altă soluție ce se poate aplica este pe bază de sodă caustică în concentrație de 2-3%. În cazul utilizării acestei ultime variante, după aplicarea soluției se clătește butoiul cu apă rece până când soluția rezultată este limpede. După clătire, butoiul este lăsat la scurs și doar când lemn s-a uscat complet, el poate fi folosit pentru depozitarea mustului sau a vinului.

Prezența bacteriilor acetice sau a mirosului de oțetit care, implicit, provoacă și oțetirea vinului, sunt defecte greu de îndepărtat. Ca și tratament, la butoaiele afectate se recomandă utilizarea de aburi supraîncălziți care deschid porii butoiului și permit îndepărtarea eficientă a acestor bacterii. Nu știu câtă lume are acasă o instalație care să permită obținerea de aburi supraîncălziți, astfel că dacă nu dispuneți de o astfel de instalație, butoiul poate fi spălat cu o soluție de hidroxid de sodiu (sodă caustică – n.r) în concentrație de 2-3%”, recomandă specialistul de la Crama Jidvei.

Tratament cu var nestins pentru bacteriile acetice

Un alt tratament ce poate fi utilizat pentru a elimna bacteriile acetice din interiorul unui butoi de lemn este cel cu var nestins, tratament care se aplică în funcție de capacitatea butoiului.

Există și posibilitatea de a se face un tratament cu var nestins în scopul îndepărtării bacteriilor acetice. Pentru acest tratament, pentru fiecare 100 de litri din capacitatea butoiului se pune un kilogram de var nestins la 10 litri de apă. Se varsă apoi soluția în interiorul butoiului, se agită puternic și se lasă 24 de ore după care butoiul trebuie clătit cu apă rece. După clătirea și uscarea butoiului, acesta poate fi folosit pentru depozitarea vinului sau a mustului”, mai recomandă specialistul Jidvei.

Alte recomandări pentru întreținerea butoaielor de lemn

Pentru prevenirea degradării unui butoi de lemn este foarte important ca imediat după utilizare, acesta să fie bine spălat. În perioadele cât sunt goale, butoaiele trebuie să fie sulfitate lunar, recomandându-se arderea unui fitil de pucioasă pentru fiecare 100 litri.

Butoaiele se păstrează pe podvaluri, cu spații între ele pentru aerisire și la o distanță minimă de 30 cm, față de nivelul pardoselii. Este obligatoriu ca podvalurile să fie văruite sau vopsite. La 2-3 ani se recomandă vopsirea cercurile și a capetele doagelor, iar restul butoiului se acoperă cu un strat subțire de ulei de in.

Este indicat ca după aplicarea oricărui tratament cu soluție (apă- n.r) fierbinte, să se lase butoiul să se scurgă înainte de răcirea completă a soluției.

Înainte de folosire, mai ales după ce au stat goale o perioadă mai lungă de timp, butoaiele se verifică, se papuresc, se bat cercurile și se pun la umflat, pentru a evita eventualele pierderi de lichid, fie vin, fie must.

Acest articol a fost publicat în cadrul campaniei “Vin de casă din must de la Jidvei”, care îi invită pe toți gospodarii care doresc să își producă singuri un vin 100% natural, din struguri românești, să comande must de la Crama Jidvei la prețul de 4 lei/kilogram. Pentru detalii despre campanie puteți suna la 0755.706.000, accesa www.mustdejidvei.ro sau ne puteți scrie la adresa de e-mail: must@jidvei.ro.

3 comentarii la “Cum se curăță corect butoiul din lemn pentru vinul de casă

  • Multumesc pentru informațiile transmise.Am avut o cantitate de vin care a fiert foarte greu si nu s a limpezit si acum îmi dau seama ca a fost frig cînd a fiert .

  • Si eu am patit pe vremuri acelasi lucru. Pivnita socrilor, unde am tinut mustul era rece, astfel incat nu mi-a fiert. Ce ma deruta, era ca mustul socrului meu fierbea foarte bine. Insa al dumnealui era de struguri de pe langa casa, soiuri hibride, iar al meu era feteasca … atunci am invatat (pe pielea mea) ca pentru a fermenta, mustului din soiuri nobile ii trebuie o temperatura ambientala mai mare decat celui din struguri hibrizi.

  • Buna ziua! Am o rugăminte si anume:2 damigene din 7 nu fermentează dupa 7 zile in timp ce celelalte fermentează! Temp este de 17 grade in beci !Cum sa procedez? Merci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *