Vinul de casă: cât zahăr se adaugă pentru a crește volumul de alcool

51909_442908509089445_1839286304_oPentru a obține un vin de casă foarte bun este important ca materia primă să fie de calitate. În acest sens, compania Jidvei le propune românilor care își fac vinul în gospodărie să achiziționeze must de la Jidvei. Comanda minimă este de 100 litri, iar prețul este de 4 lei/kilogramul de must limpezit cu TVA inclus și plata la livrare.

Odată primit mustul, este foarte important să respectați câțiva pași simpli care vă vor asigura reușita procesului de vinificație. Pe lângă fermentarea și tragerea vinului de pe drojdie, un alt aspect important pe care trebuie să-l luați în seamă este cantitatea de zahăr pe care o puteți adăuga în must imediat după ce începe procesul de fermentare.

Doza recomandată: 17 grame de zahăr pentru fiecare volum de alcool în plus

De la Jidvei, mustul pleacă cu o concentrație de 180 de grame de zahăr pe litru, ceea ce ar duce la obținerea unui vin cu 11 volume de alcool. Pentru cei care doresc să păstreze vinul un timp îndelungat sau preferă vinurile mai alcoolizate, recomandarea este să se adauge câte 17 grame de zahăr la litru pentru fiecare volum de alcool dorit.

Noi vindem mustul începând cu 180 grame de zahăr pe litru, ceea ce ar conduce la 11 volume alcool. Totul depinde de gustul cumpărătorului, dacă vrea să aibă mai mult alcool, dacă vrea să-l păstreze un timp îndelungat poate adăuga și niște zahăr. Zahărul este un conservant natural, iar un volum mai mare de alcool permite păstrarea vinului obținut un timp îndelungat. Pentru fiecare volum de alcool dorit în plus se adaugă 17 grame de zahăr pe litru, în plus față de ce are deja mustul”, explică specialistul.

Zahărul se adaugă după începerea procesului de fermentație

Pentru vinul obținut în gospodărie este indicat ca zahărul să fie adăugat la 2-3 zile după ce vinul a intrat în procesul de fermentație.

Dacă se adaugă zahărul imediat ce s-a pus mustul în butoi sau în damigeană, pot apărea situații în care fermentația să fie mai greoaie sau mustul să nu plece deloc în fermentație. Cu cât cantitatea de zahăr este mai mare, cu atât mustul pornește mai greu în fermentație. Subliniez că la noi, la Crama Jidvei, nu se adaugă zahăr în must pentru că este interzis în Uniunea Europeană. Se folosesc instalații speciale – două tipuri de instalații concentratoare, cu care putem concentra mustul cu până la 800 grame de zahăr. Se elimină apa din must și se concentrează în zahăr. Tocmai de aceea, este de preferat ca în gospodărie să se adauge zahărul după ce începe procesul de fermentare”, recomandată tehnologul de la Cramele Jidvei.

Acest articol a fost publicat în cadrul campaniei Vin de casă din must de la Jidvei, care îi invită pe toți gospodarii care doresc să își producă singuri un vin 100% natural, din struguri românești, să comande must de la Crama Jidvei la prețul de 4 lei/kilogram. Pentru detalii despre campanie puteți suna la 0755.706.000, accesa www.mustdejidvei.ro sau ne puteți scrie la adresa de e-mail: must@jidvei.ro.

6 comentarii la “Vinul de casă: cât zahăr se adaugă pentru a crește volumul de alcool

    • Zaharul din must se masoara cu refractometrul / mustometrul. Acestea se gasesc in magazinele specializate de vinuri. Atentie, cautati ca aceste aparate sa fie omologate.

  • As fi recunoscator daca ati putea explicii un pic mai mult procedura de adaugare zahar in must pentru a creste volumul de alcool. Am citit articolul, cunosc cantitatea de zahar si ca trebuie adaugat dupa ce incepe fermentatia. M-ar interesa dac trebuie dizolvat intr-o cantitate de must mai mica si adaugat in balon, sau se adauga direct zaharul in balon?

  • Va salut .
    Va rog sa-mi spune-ti si mie cum anume trebuie sa adaug zaharul in must ( dizolvat, nedizolvat, dizolvat in ce …. ? ) si cand , la cat timp dupa ce incepe fermentarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *