Vinul de casă: cât zahăr se adaugă pentru a crește volumul de alcool

51909_442908509089445_1839286304_o

Pentru a obține un vin de casă foarte bun este important ca materia primă să fie de calitate. În acest sens, Compania Jidvei le propune românilor care își fac vinul în gospodărie să achiziționeze must de la Jidvei. Comanda minimă este de 100 kg, iar prețul este de 4.5 lei (TVA inclus) per kilogramul de must limpezit, iar plata se face la livrare.

După ce mustul vă este livrat, este foarte important să respectați câțiva pași simpli care vă vor asigura reușita procesului de vinificație. Pe lângă fermentarea și tragerea vinului de pe drojdie, un alt aspect important pe care trebuie să îl luați în considerare este cantitatea de zahăr pe care o puteți adăuga în must imediat după ce începe procesul de fermentare.

Doza recomandată: 17 grame de zahăr pentru fiecare volum de alcool în plus

Mustul de Jidvei are o concentrație de 180 de grame de zahăr pe litru, ceea ce ar duce la obținerea unui vin cu aproximativ 11 volume de alcool. Pentru cei care doresc să păstreze vinul un timp îndelungat sau preferă vinurile mai alcoolizate, recomandarea este să se adauge câte 17 grame de zahăr la litru pentru fiecare volum de alcool dorit.

„Mustul pe care îl vindem pornește de la 180 grame de zahăr pe litru, ceea ce ar conduce la aproximativ 11 volume alcool. Totul depinde de gustul cumpărătorului: dacă vrea să aibă mai mult alcool sau dacă vrea să-l păstreze un timp îndelungat poate adăuga și zahăr. Zahărul este un conservant natural, iar un volum mai mare de alcool permite păstrarea vinului obținut pe o perioadă îndelungată. Pentru fiecare volum de alcool dorit în plus se adaugă 17 grame de zahăr pe litru, în plus față de ce are deja mustul”, explică specialistul.


Zahărul se adaugă după începerea procesului de fermentație

Pentru vinul obținut în gospodărie este indicat ca zahărul să fie adăugat la 2-3 zile după ce mustul a intrat în procesul de fermentație.

„Dacă se adaugă zahărul imediat după ce mustul a fost pus în butoi sau în damigeană, pot apărea situații în care fermentația să fie mai greoaie sau chiar să nu pornească deloc. Cu cât cantitatea de zahăr este mai mare, cu atât mustul pornește mai greu în fermentație. Subliniez că la noi, la Crama Jidvei, nu se adaugă zahăr în must pentru că este interzis în Uniunea Europeană. Se folosesc instalații speciale – două tipuri de instalații concentratoare, cu care putem concentra mustul cu până la 800 grame de zahăr. Se elimină apa din must și se concentrează în zahăr. Tocmai de aceea, este de preferat ca în gospodărie să se adauge zahărul după ce începe procesul de fermentare”, recomandă tehnologul Jidvei.

Acest articol a fost publicat în cadrul campaniei Vin de casă din must de la Jidvei”, prin intermediul căreia toți gospodarii care doresc să producă un vin 100% natural, din struguri românești, sunt invitați să comande must de la Cramele Jidvei la prețul de 4.5 lei/kilogram. Pentru detalii despre campanie puteți suna la 0755.706.000, accesa www.mustdejidvei.ro sau ne puteți scrie la adresa de e-mail: must@jidvei.ro.

18
Scrieti un raspuns

avatar
10 Comment threads
8 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Must de JidveiLucianDanMuntean TineriuSpecialist Jidvei Recent comment authors
  Subscribe  
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Notifică la
Ionita Silviu
Vizitator
Ionita Silviu

Cu ce se masoara cantitatea de zahar din must si unde gasim instrumentul?

Specialist
Vizitator
Specialist

Zaharul din must se masoara cu refractometrul / mustometrul. Acestea se gasesc in magazinele specializate de vinuri. Atentie, cautati ca aceste aparate sa fie omologate.

Pop Vasile
Vizitator
Pop Vasile

As fi recunoscator daca ati putea explicii un pic mai mult procedura de adaugare zahar in must pentru a creste volumul de alcool. Am citit articolul, cunosc cantitatea de zahar si ca trebuie adaugat dupa ce incepe fermentatia. M-ar interesa dac trebuie dizolvat intr-o cantitate de must mai mica si adaugat in balon, sau se adauga direct zaharul in balon?

Specialist Jidvei
Vizitator
Specialist Jidvei

Bună ziua! Mustul achiziționat de la noi conține zahăr natural provenit din strugure de minim 180 g/l, motiv pentru care nu recomandăm să mai adăugați zahăr. La minimul de 180 g/l de zahăr obțineți un vin de aproximativ 11 grade de alcool. Dacă totuși doriți să adăugați zahăr, ca să creșteți volumul de alcool, trebuie să respectați următorii pași: 1. Adăugați zahărul după 2-3 zile de la fermentarea mustului 2. Zahărul se adaugă într-un vas separat cu o cantitate mai mică de must (2, 3, 5 litri, în funcție de vas), pentru o dizolvare mai ușoară 3. Pentru a favoriza… Citeşte mai mult

Mariana
Vizitator
Mariana

cat zahar se pune la 100 litri de must

Specialist Jidvei
Vizitator
Specialist Jidvei

Bună ziua!
Recomandăm să nu mai adăugați zahă în must, deoarece acesta conține zaharul natural acumulat de strugure. Mai mult decât atât, o cantitate mare de zahăr în must îl poate opri din fermentare deoarece acesta acționează ca și conservant. Dacă totuși doriți să adăugați zahăr, recomandăm 17 grame la litru pentru fiecare volum de alcool. Astfel, la 100 de litri, veți adăuga 1,7 kg de zahăr iar vinul va crește în tărie cu încă un grad alcoolic.

Must de Jidvei
Admin

Bună ziua!
Recomandăm să nu mai adăugați zahăr în must, deoarece acesta conține zaharul natural acumulat de strugure. Mai mult decât atât, o cantitate mare de zahăr în must îl poate opri din fermentare deoarece acesta acționează ca și conservant. Dacă totuși doriți să adăugați zahăr, recomandăm 17 grame la litru pentru fiecare volum de alcool. Astfel, la 100 de litri, veți adăuga 1,7 kg de zahăr iar vinul va crește în tărie cu încă un grad alcoolic.

Dorin
Vizitator
Dorin

Va salut .
Va rog sa-mi spune-ti si mie cum anume trebuie sa adaug zaharul in must ( dizolvat, nedizolvat, dizolvat in ce …. ? ) si cand , la cat timp dupa ce incepe fermentarea.

Specialist Jidvei
Vizitator
Specialist Jidvei

Bună ziua! Mustul de Jidvei conține zahăr natural provenit din strugure cu concentrația de minim 180 g/l, motiv pentru care nu recomandăm să mai adăugați zahăr. La minimul de 180 g/l de zahăr obțineți un vin de aproximativ 11 grade de alcool. Dacă totuși doriți să adăugați zahăr, ca să creșteți volumul de alcool, trebuie să respectați următorii pași: 1. Adăugați zahărul după 4-5 zile de la fermentarea mustului 2. Zahărul se adaugă într-un vas separat cu o cantitate mai mică de must (2, 3, 5 litri, în funcție de vas), pentru o dizolvare mai ușoară 3. Pentru a favoriza… Citeşte mai mult

Masca petru
Vizitator
Masca petru

vreau sa cumpar 200 kg struguri merlot
cum procedez

Specialist Jidvei
Vizitator
Specialist Jidvei

Bună ziua!
În cadrul Campaniei „Vin de casă din must de la Jidvei” se poate achiziționa must din soiurile: Fetească Regală cu Muscat Ottonel (cupaj) și Sauvignon Blanc.

Mai multe informații pe http://www.mustdejidvei.ro

Muntean Tineriu
Vizitator
Muntean Tineriu

Buna Ziua. Am cumparat de la dvs 2000 kg de must. Vreau sa va intreb, daca in incaperea unde are loc fermentatia sunt 19 C constant, este normal ca temperatura mustului aflat in fermentatie sa fie de 30 C ?

Dan
Vizitator

După ce am pus mustul în damigene am pus 2 kg de zahar la fiecare damigeana. Nici nu a stat bine din fiert și a dat în acru. Care este explicația? Am numai struguri Zaibăr

Must de Jidvei
Admin

Bună ziua,

Odată cu achiziționarea mustului de Jidvei primiți asistență în procesul de vinificație. Datorită faptului că nu cunoaștem produsul dvs, nu vă putem da sfaturi și recomandări. Vă invităm însă, anul viitor, să comandați mustul de Jidvei care va sta la bazele unui vin cu care să vă mândriți.

Lucian
Vizitator
Lucian

Dacã în locul zahãrului se adaugã fructozã nu se va conserva mai bine ???
Poate influiența negativ ??

Must de Jidvei
Admin

Bună ziua,
Nu vă recomandăm să adaugați fructoză, doar zahăr. Pnetru conservare se folosește protecție de sulf, care ajută și la limpezirea vinului.

Must de Jidvei
Admin

Bună ziua!
Recomandăm să nu mai adăugați zahăr în must, deoarece acesta conține zaharul natural acumulat de strugure. Mustul de Jidvei conține o concentrație de zahăr de minimum 180 g/l, ceea ce ne face să credem că mustul dvs aparține din alte surse.

Mariana
Vizitator
Mariana

Bună. Am un vin de casa și este puțin acrișor, cu ce as putea să-l îndulcesc puțin….. Mulțam