În ciuda faptului că vinul de casă este dificil de păstrat, dacă respectați câțiva pași simpli în procesele de obținere și de depozitare, vă veți putea bucura timp îndelungat de vinul produs la dumneavoastră acasă.
Principalele aspecte pe care trebuie să le urmăriți în perioada de depozitare a vinului făcut de dumneavoastră sunt cele legate de lumină, temperatură, umezeală și tipul recipientului folosit la păstrare.
Potrivit specialistului de la Cramele Jidvei, tehnologul Marius Vasiu, vinul de casă poate fi păstrat pentru o perioadă îndelungată dacă este ținut într-un vas mereu plin, la o temperatură ideală de 10-12°C și ferit de lumină.
„O condiție esențială pentru a păstra vinul un timp îndelungat este să fie ținut într-un vas, recipient mereu plin. Un alt aspect care trebuie luat în calcul la depozitarea vinului este temperatura. Acolo unde decideți să țineți vinul, trebuie să aveți o temperatură medie cuprinsă între 10-12°C. Se poate admite și o temperatură ceva mai mare, de maxim 20°C, dar ideal ar fi să aveți între 10 și 12°C. Obligatoriu, vinul trebuie ferit de lumină, nu trebuie ținut în soare sau în încăperi luminate pe tot parcursul zilei. Ideal ar fi să avem o pivniță unde să facem vinul și ulterior tot în acel spațiu să îl și depozităm”, a explicat specialistul.

Atenție de la volumul de alcool al vinului!
Volumul de alcool al vinului este extrem de important atunci când se pune problema depozitării pentru o perioadă îndelungată. Un volum mare de alcool, precum și o rezervă de zahăr vă ajută să păstrați vinul 2-3 ani fără să apară probleme deosebite. În schimb, un vin cu 11 volume de alcool nu poate fi păstrat mai mult de un an, pentru că acest conținut scăzut de alcool permite dezvoltarea unor bacterii care depreciază calitativ vinul de casă.
„Cei care doresc să producă vin în gospodărie și să-l păstreze un timp îndelungat trebuie să știe că, pentru a putea fi păstrat în condiții optime, vinul are nevoie de un grad alcoolic mai mare. Este mult mai greu să păstrezi un vin cu 11 volume alcool timp de doi, trei ani pentru că un grad scăzut de alcool poate determina apariția unor probleme la vin, cum ar fi floarea sau alte probleme care depreciază substanțial gustul și calitatea vinului. Gospodarul trebuie să stabilească de la început care va fi rolul și destinația ulterioară a vinului. Dacă vrea să consume vinul în primul an, 11-11,5 volume de alcool sunt suficiente. Dacă se dorește păstrarea vinului 2-4 ani, atunci trebuie un alcool mai mare, 12,5 volume de alcool și cu un rest de zahăr pentru că zahărul este un foarte bun conservant”, recomandă Marius Vasiu, tehnolog al Cramelor Jidvei.
6 reguli de urmat la depozitarea vinului
– păstrați vinul departe de lumină;
– păstrați vinul la o temperatură ideală de 10°C – 12°C;
– umiditatea perfectă pentru depozitarea vinului este între 50 și 80%, astfel încât dopul să nu sufere modificări și să permită pătrunderea aerului în sticlă;
– țineți sticlele de vin în poziție orizontală, astfel încât dopul să fie mereu umed;
– țineți sticlele de vin într-un loc de unde nu va fi nevoie să le mișcați prea des;
– dacă alegeți să păstrați vinul în recipiente de capacitate mare, asigurați-vă că vasul este ținut mereu plin, deoarece orice cantitate de oxigen ce pătrunde în vas va duce la oxidarea vinului și la modificări ale culorii și gustului acestuia.
se poate pastra vinul alaturi de butoiul cu varza sau muraturi ?