Cele mai frecvente probleme ce apar la obținerea vinului de casă. Specialistul Jidvei vine cu soluții!

vin de casa

Vinul de casă plin de savoare poate fi făcut corect, urmând câțiva pași simpli explicați de tehnologul Cramelor Jidvei, Marius Vasiu, într-un material pe care îl puteți citi AICI. În urma articolului publicat în cadrul campaniei „Vin de casă din must de la Jidvei”, am primit mai multe mesaje din partea dumneavoastră în care ne semnalați mai multe probleme cu care v-ați confruntat în trecut și pe care le puteți evita în acest an, când veți face vinul cu must din cea mai mare podgorie din România.

Vinul este prea dulce

Cea mai frecventă problemă semnalată la vinul de casă este că acesta iese fie prea dulce, fie rămâne prea sec.

„Vinul rămâne prea dulce în ciuda faptului că fermentația durează 3-4 luni. Dacă temperatura de fermentare nu este cuprinsă între 15-20°C, atunci fermentația poate dura peste 4 luni, în unele cazuri vinul fermentează până la Crăciun. Pentru a preveni această situație, gospodarul trebuie să verifice periodic butoiul, mai ales dopul de fermentar – dacă iese, dacă se degajă dioxid de carbon. Recomandăm degustarea din când în când a vinului pentru că se poate întâmpla să nu se mai degaje dioxid de carbon și gospodarul să creadă că fermentația s-a încheiat, iar la proba gustului să descopere că încă are must în butoi. În această situație, problema este legată de temperatura de fermentare, deoarece, dacă este prea frig, mustul fermentează foarte greu”, explică Marius Vasiu, tehnolog al Cramelor Jidvei.

Vinul este prea sec

În general, această problemă apare dacă gospodarul nu urmărește atent ce se întâmplă cu mustul din butoi. Lăsate să fermenteze, drojdiile consumă tot zahărul și va rezulta un vin sec, greu de digerat. Situația poate fi prevenită dacă, după începerea procesului de fermentare, se gustă vinul periodic. În momentul în care se atinge concentrația ideală de zahăr, se trage de pe drojdie și se sulfitează, pentru a opri procesul de fermentare.

„Dacă mustul are condiții optime, el fermentează, consumă tot zahărul și merge până la sec. Dacă doriți să faceți un vin demisec sau demidulce atunci trebuie să gustați vinul în fiecare zi și, când considerați că a ajuns la concentrația de zahăr dorită, să trageți vinul de pe drojdie. Subliniez că este esențial să acționați la momentul potrivit, fără a lăsa o zi în plus sau în minus, altfel veți depăși pragul de gust pe care vi-l doriți”, este sfatul specialistului pentru cei care fac vin de casă cu must de la Jidvei.

Mustul nu fermentează

Fermentarea mustului este un proces decisiv pentru obținerea unui vin de calitate, iar gospodarii trebuie să fie extrem de atenți la temperatura încăperii unde este ținut mustul.

„Pentru procesul de fermentare, temperatura este foarte importantă. În funcție de acest aspect pot apărea situații în care vinul fie fermentează prea repede, fie prea încet, fie nu fermentează deloc. Perioada optimă de fermentare este de două-trei săptămâni – nu mai mult. În general, temperatura optimă de fermentare este de 15-20°C. La o temperatură mai mică de 15°C, procesul de fermentație se desfășoară cu dificultate, iar la 10°C acesta poate să dureze mai mult de două-trei luni”, explică tehnologul Jidvei.

Mustul fermentează prea repede

O altă problemă des întâlnită la obținerea vinului în gospodărie este legată de faptul că mustul fermentează mult prea repede, iar vinul obținut nu are calitățile gustative și aspectul pe care vi-l doriți.

„Fermentarea rapidă a mustului se produce atunci când acesta este ținut la o temperatură mai mare de 20°C. Este foarte bine ca mustul să fie ținut la fermentat în pivniță. Dacă este păstrat afară, toamna, temperatura este mult prea mare și mustul va fermenta în 2-3 zile. Perioada este prea scurtă pentru a lăsa să se contureze notele de gust și de aspect, ceea ce conduce la obținerea unui vin fără caracteristici deosebite”, precizează Marius Vasiu.

Vinul nu se limpezește

Potrivit specialistului de la Jidvei, dacă nu tragi vinul de pe drojdie imediat după ce s-a încheiat procesul de fermentare, limpezirea se produce mai greu.

„Mulți nu au răbdare și consumă vinul cât aceasta este încă tulbure și, în mod clar, gustul și culoarea nu sunt cele specifice unui vin de calitate. Limpezirea vinului este ultima etapă a procesului de vinificație și dacă până la acel moment s-au respectat toți pașii, este păcat să nu aveți răbdarea necesară pentru a obține un vin desăvârșit”, a explicat Marius Vasiu.

Acest articol a fost publicat în cadrul campaniei „Vin de casă din must de la Jidvei”, prin intermediul căreia toți gospodarii care doresc să producă un vin 100% natural, din struguri românești, sunt invitați să comande must de la Cramele Jidvei la prețul de 4.5 lei/kilogram. Pentru detalii despre campanie puteți suna la 0755.706.000, accesa www.mustdejidvei.ro sau ne puteți scrie la adresa de e-mail: must@jidvei.ro.

Sursa foto: www.romania-actualitati.ro

Scrieti un raspuns

8 Comentarii la "Cele mai frecvente probleme ce apar la obținerea vinului de casă. Specialistul Jidvei vine cu soluții!"

Notifică la
avatar
Sortează după:   cele mai noi | cele mai vechi | cele mai votate
Adi
Vizitator

FELICITARI, pacat ca in Banat nu ajunge.

Specialist Jidvei
Vizitator

Multumim pentru apreciere!
Daca sunteti interesat sa comandati must de Jidvei anul viitor, vom gasi impreuna o solutie.

Cu drag,
Echipa Jidvei!

Valy
Vizitator

As vrea sa cumpar si eu o catintate de must ontre 500 litri-1000 litri. As vrea sa stiu daca cantitatea asta o livrati in Brasov?
va multumesc

Specialist Jidvei
Vizitator

Bună ziua! livrăm această cantitate și in Brașov. Mai multe informații pe http://www.mustdejidvei.ro, la telefon 0755.70.60.00, sau pe must@jidvei.ro

Alexandru Simionescu
Vizitator

Facem de ceva vreme vin roșu in casa din struguri cumpărați. Anul acesta mustul nu a vrut nicicum sa fermenteze. Am cumpărat si drojdii selecționate si am pus in el văzând ca nu fermentează. Temperatura a fost se 14-15 grade timp de o luna de zile. Nici in acest moment vinul nu e făcut e mai mult must. Poate știți vreo cauza, mulțumim!

Specialist Jidvei
Vizitator

Buna ziua,

Avand in vedere ca nu cunoastem produsul pentru ca nu noi furnizam acei struguri, nu va putem da un raspuns la situatia pe care o intampinati. Cauzele pot fi multiple. Va rugam sa luati legatura cu cei de la care ati achizitionati acei struguri.
Compania Jidvei asigura asistenta pentru cei care au achizitionat must in cadrul campaniei „Must de Jidvei”. Mai multe informatii pe http://www.mustdejidvei.ro.

Multumim pentru intelegere!

Adi
Vizitator

Cu cât se sulfurează litrul de vin pentru a opri fermentația? După oprirea fermentației se mai pune dop de fermentare?

Specialist Jidvei
Vizitator

Buna ziua,
Cantitatea recomandată este de 1 ml de sulf lichid la litru, asadar daca aveti 100 de litri de vin, recomandam sa folositi 100 de ml de sulf lichid. Dupa fermentatie nu este necesar sa folositi acel dop. Vinul se inchide cu un dop ermetic, iar dupa consum se muta in vase tot mai mici, pentru ca vinul sa fie in permanenta in recipiente „pe plin”.

O zi frumoasa!

wpDiscuz