Cum se face vinul de casă: perioada optimă de fermentare a mustului

wine-barrel

Procesul de fermentație este o etapă esențială în cadrul tehnologiilor de obținere a vinurilor de casă, de aceea este important să îi acordați atenția necesară.

În cadrul fermentației, drojdiile consumă zahărul din must și îl transformă în alcool etilic și dioxid de carbon. Pentru această etapă, este bine de știut că drojdiile din must au nevoie de temperaturi optime pentru a se putea multiplica într-un anumit interval de timp.

Drojdiile sunt microorganisme, ființe vii, care, pentru a se putea multiplica, au nevoie în primă fază de aer, oxigen, temperaturi de minim 15°C și substanțe nutritive care se găsesc în must.

Perioada oprimă de fermentare a mustului este de 14-21 zile

Pentru a obține un vin de calitate superioară, cu proprietăți deosebite, perioada optimă de fermentare este de două-trei săptămâni, adică 14-21 de zile.

Aceasta este, cu aproximație, perioada în care este indicat să fermenteze mustul. Dacă fermentează mai repede, în 2-3 zile nu este bine. La fel de problematic este și dacă fermentarea se întinde pe 2-3 luni pentru că începe să prindă miros de rânced, iar drojdia formată intră în degradare. Undeva la două-trei săptămâni este perioada optimă de fermentare, dacă vorbim despre vinul de casă”, explică Marius Vasiu, tehnolog Jidvei.

Specialistul spune că, în producerea industrializată a vinului, perioada de fermentație este mai scurtă și are o durată fixă de 10 zile.

La Jidvei, perioadă de fermentare durează 10 zile pentru că se folosesc drojdii selecționate, obținute tot din drojdie de vin și care fermentează mai repede și constant. Acasă pot exista fluctuații, odată fermentează mai puternic, odată mai puțin, dar în mod normal în două-trei săptămâni ar trebui să fie terminată fermentația, subliniază Marius Vasiu.


Recomandarea specialiștilor Jidvei este ca fermentarea să se desfășoare pe o perioadă de două-trei săptămâni, deoarece aromele vor fi mai accentuate, iar creșterea cantității de alcool în vin se va face treptat pe măsură ce cantitatea de zahăr scade.

De asemenea, în timpul fermentației este important să nu permitem aerului să intre în contact cu mustul, deoarece, concomitent cu drojdiile, se pot dezvolta și bacterii acetice, ce pot duce la oțetirea vinului.

Temperatura de fermentare este foarte importantă

Reușita procesului de vinificație este dictată de temperatura la care fermentează mustul. Dacă temperatura este prea ridicată, procesul de fermentare se încheie în una-două zile. În schimb, dacă temperatura de fermentare este prea mică, procesul poate dura luni de zile sau se poate întâmpla ca fermentarea să nu aibă loc.

De obicei, lumea pune mustul la fermentat în pivniță, acolo temperatura este destul de bună, între 15-18°C, fiind favorabilă pentru fermentarea mustului. Dacă temperatura este foarte mare, se poate întâmpla ca, într-o zi-două, mustul să termine fermentarea, iar calitatea vinului obținut să nu fie bună deoarece se pierd foarte multe arome. De asemenea, dacă temperatura în pivniță este sub 10°C, puteți avea surpriza ca mustul să nu fermenteze. Dacă este rece în pivniță, este indicat să încălziți recipientul cu ajutorul unor pături puse peste butoi sau pe damigeană pentru a crește temperatura de fermentare, mai spune specialistul.

Acest articol a fost publicat în cadrul campaniei „Vin de casă din must de la Jidvei”, prin intermediul căreia toți gospodarii care doresc să producă un vin 100% natural, din struguri românești, sunt invitați să comande must de la Cramele Jidvei la prețul de 4.5 lei/kilogram. Pentru detalii despre campanie puteți suna la 0755.706.000, accesa www.mustdejidvei.ro sau ne puteți scrie la adresa de e-mail: must@jidvei.ro.

Scrieti un raspuns

2 Comentarii la "Cum se face vinul de casă: perioada optimă de fermentare a mustului"

Notifică la
avatar
Sortează după:   cele mai noi | cele mai vechi | cele mai votate
constantin miu
Vizitator

As dori sa stiu daca in mustul pe care-l comercializati este adaugat si SO2,iar daca nu,atunci ce cantitate de SO2 se administreaza mustului,si vinului la tragerea de pe drojdii.Va multumesc.

Specialist Jidvei
Vizitator

Bună ziua! Adăugarea de sulf lichid se realizează respectând următoarele indicații:
Recomandăm cantitatea de 1 ml de sulf la litru, astfel, pentru o damigeană de 50 litri sunt necesare 50 ml de sulf lichid.
În timpul tragerii vinului de pe drojdie se adaugă treptat sulful lichid în trei etape, (pentru un amestec cât mai omogen) – la începutul tragerii, la aproximativ 5 -10 litri, la 25 de litri și la umplerea damigenei.

Pentru alte informații vă stăm la dispoziție la 0755.70.60.00 sau pe must@jidvei.ro

wpDiscuz