Vinul de casă: butoi de lemn, damigeană sau butoi de plastic?

butoi-damigeana-vin

Pentru gospodarii care fac vin de casă, una dintre alegerile cele mai dificile este cea privind recipientul în care vor păstra băutura obținută cu must de la Jidvei. Cele trei mari opțiuni pe care le au sunt butoiul de lemn, damigeana din sticlă și, tot mai des folosit în ultimii ani – butoiul din plastic. Toate aceste trei soluții prezintă avantaje și dezavantaje, iar specialistul Marius Vasiu, tehnolog în cadrul Cramelor Jidvei, vine cu sfaturi utile pentru a face alegerea care vi se potrivește.

560x160

Butoiul de lemn

Avantaje. Butoiul pentru vin se confecționează din stejar sau din gorun. În micile gospodării, el este utilizat atât pentru fermentarea, cât și pentru maturarea și stocarea vinului. Butoaiele se diferențiază prin procesul de prăjire care eliberează din lemn diferite arome specifice (vanilie, cacao, cafea sau migdale), iar cele mai răspândite pentru păstrarea vinurilor sunt cele cu un grad mediu de ardere, care păstrează o cantitate mai mare de substanțe aromate.
Vinul se maturează în butoi în jur de 6-18 luni – în funcție de soi sau de tipul de vin, iar esența lemnoasă ajută licoarea să capete personalitate.
În privința tipului de lemn, cel din stejar este cel mai potrivit pentru depozitarea vinului, mai ales pentru faptul că permite impregnarea unor caracteristici superioare de gust.

Dezavantaje. Butoiul de lemn are un mare dezavantaj în raport cu alte recipiente ce pot fi folosite – este dificil de curățat. Acest ”minus” este completat de faptul că există riscul de a se contamina vinul cu bacterii care pot duce la oțetire. Astfel, pentru curățarea corespunzătoare a unui butoi de lemn se folosesc substanțe și procedee specifice despre care puteți citi AICI. De asemenea, butoaiele de lemn sunt relativ greu de găsit pe piață, întrucât cei care confecționează astfel de recipiente sunt din ce în ce mai puțini. Tocmai de aceea, și prețul butoaielor de lemn este mai ridicat decât în cazul altor recipiente. Totodată, butoaiele de lemn prezintă și dezavantajul că au nevoie de un spațiu special pentru depozitare, de preferat un cadru din lemn care să susțină butoiul în poziție orizontală.

Damigeana

Avantaje. Damigeana din sticlă este ușor de curățat în comparație cu butoiul de lemn. Ea nu prezintă riscul dezvoltării unor bacterii care să altereze gustul vinului de casă, este accesibilă ca preț și nu necesită un spațiu mare pentru depozitare.

Dezavantaje. Cel mai mare dezavantaj al folosirii unei damigene de sticlă pentru vinul de casă este acela că recipientul se poate sparge, așa că el este frecvent comercializat într-un înveliș protector – din plastic, carton sau nuiele, mai ales în cazul recipientelor cu un volum mai mic.

Butoiul din plastic

Avantaje. Costul redus îl face un candidat fruntaș pentru micii gospodari care fac vin de casă. Butoiul din plastic alimentar prezintă avantajul că nu alterează gustul vinului. Este practic, ușor de spălat, rezistent în timp și are o greutate redusă în comparație cu damigeana sau butoiul de lemn. Mai mult, este versatil – în el se poate pune atât vin, cât și țuică, apă, sau orice lichid alimentar. Butoaiele din plastic dispun și de canea, aerisitor, garnitură și capac și, în general au o garanție de 10 ani.

Dezavantaje. Când este nou, butoiul din plastic are un miros specific. Acesta este ușor de înlăturat printr-o spălare riguroasă, cu apă fierbinte. Abia după ce mirosul de plastic dispare complet, butoiul se poate folosi pentru vinul de casă. Totodată, acest recipient este recomandat pentru păstrarea vinului pentru perioade mai scurte, de până la un an, dar cum, în general, în gospodării, vinul alb este ținut în butoi cel mult 6-8 luni, recipientul din plastic este preferat de mulți producători de vin de casă.

Acest articol a fost publicat în cadrul campaniei “Vin de casă din must de la Jidvei”, care îi invită pe toți gospodarii care doresc să își producă singuri un vin 100% natural, din struguri românești, să comande must de la Crama Jidvei la prețul de 4 lei/kilogram. Pentru detalii despre campanie puteți suna la 0755.706.000, accesa www.mustdejidvei.ro sau ne puteți scrie la adresa de e-mail: must@jidvei.ro.

 

 

Foto: ecoplastgal.ro

5 comentarii la “Vinul de casă: butoi de lemn, damigeană sau butoi de plastic?

  • Recipientele din inox cum vi se par? Sant recomandate ptr pastrarea vinului? Dispun de 3 butoaie de inox de 100 lin care tin vinul si la care adaug ulei de vaselina. Ce parere aveti? Multumesc.

    • Buna ziua.
      Recipientele de inox sunt foarte bune pt pastrarea vinului.Nu inteleg ce vreti sa ziceti cu ”ulei de vaselina”.
      O zi buna

  • Ziceti ceva si de butoaiele de fibra de sticla care sunt tot mai practicate si la fel de ușoare ca cele din plastic şi se găsesc mai peste tot..

  • Atata timp cat cramele folosesc tancuri de fermentare si probabil si de pastrare din inox,cred ca nu este nici o problema.Personal dispun de recipienti de 50 litri din inox,si sunt foarte multumit de ele si calitatea vinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *