Vinul de casă! O delicatesă, dacă este făcut corect, urmând câțiva pași simpli explicați de tehnologul Cramelor Jidvei – Marius Vasiu, într-un material pe care îl puteți citi AICI. Ca urmare a articolului publicat în cadrul campaniei ”Vin de casă cu must de la Jidvei”, am primit mai multe mesaje din partea dumneavoastră în care ne semnalați mai multe probleme cu care v-ați confruntat în trecut și pe care le puteți evita în acest an, când veți face vinul cu must din cea mai mare podgorie din România.
Vinul este prea dulce
Cea mai frecventă problemă semnalată la vinul de casă este că acesta iese fie prea dulce, fie rămâne prea sec.
”Vinul rămâne prea dulce în ciuda faptului că fermentația durează 3-4 luni. Dacă temperatura de fermentare nu este cuprinsă între 15-20°C, atunci fermentația poate dura peste 4 luni, în unele cazuri vinul fermentează până la Crăciun. Pentru a preveni această situație, gospodarul trebuie să verifice periodic butoiul, mai ales dopul de fermentar – dacă mai iese, dacă se mai degajă dioxid de carbon. Recomand să se guste din când în când vinul pentru că se poate întâmpla să nu se mai degaje dioxid de carbon și gospodarul să creadă că vinul a terminat de fermentat, iar la proba gustului să descopere că încă are must în butoi. În această situație, problema este legată de temperatura de fermentare, întrucât, dacă este prea frig, mustul fermentează foarte greu”, explică Marius Vasiu, tehnolog în cadrul Cramelor Jidvei.
Vinul este prea sec
În general, această problemă apare dacă gospodarul nu urmărește atent se ce întâmplă cu mustul din butoi. Lăsate să fermenteze, drojdiile consumă tot zahărul și va rezulta un vin sec, greu de digerat. Situația poate fi prevenită dacă, după începerea procesului de fermentare, se gustă vinul periodic. În momentul în care se atinge concentrația ideală de zahăr, se trage de pe drojdie și se sulfitează, pentru a opri procesul de fermentare.
”Am mai avut probleme, ne sunau oamenii să ne spună că vinul este mult prea sec. Dacă mustul are condiții optime, el fermentează, consumă tot zahărul și merge până la sec. Dacă doriți să faceți un vin demisec sau demidulce atunci trebuie să gustați vinul în fiecare zi și când considerați că a ajuns la concentrația de zahăr dorită, atunci se trage vinul de pe drojdie. Subliniez că este esențial să acționați la momentul potrivit, fără a lăsa o zi în plus sau în minus, altfel veți depăși pragul de gust pe care vi-l doriți și se poate ajunge ca vinul de casă să fie foarte”, este sfatul specialistului pentru cei care fac vin de casă cu must de la Jidvei.
Mustul nu fermentează
Fermentarea mustului este un proces decisiv pentru obținerea unui vin de calitate, iar gospodarii trebuie să fie extrem de atenți la temperatura încăperii unde este ținut mustul.
”În cadrul procesului de fermentare, temperatura este foarte importantă. În funcție de aceast pot apărea situații în care vinul fie fermentează prea repede, fie prea încet, fie nu fermentează deloc. Perioada optimă de fermentare este de două-trei săptămâni – nu mai mult. În general, temperatura optimă de fermentare este de 15-20°C. La o temperatură mai mică de 15°C, procesul de fermentație se desfășoară cu dificultate, iar la 10°C acesta poate să dureze mai mult de două-trei luni”, explică tehnologul de la Cramele Jidivei.
Mustul fermentează prea repede
O altă problemă des întâlnită la obținerea vinului în gospodărie este legată de faptul că mustul fermentează mult prea repede, iar vinul obținut nu are calități gustative și aspectul pe care vi-l doriți.
”Fermentarea rapidă a mustului se produce atunci când acesta este ținut la o temperatură mai mare de 20°C. Este foarte bine ca mustul să fie ținut la fermentat în pivniță. Dacă este păstrat afară, toamna, temperatura este mult prea mare și mustul va fermenta în 2-3 zile. Perioada este prea scurtă pentru a lăsa să se contureze notele de gust și de aspect, ceea ce conduce la obținerea unui vin fără caracteristici deosebite”, precizează Marius Vasiu.
Vinul nu se limpezește
Potrivit specialistului de la Jidvei, dacă nu tragi vinul de pe drojdie imediat după ce s-a încheiat procesul de fermentare, limpezirea se produce mai greu.
”Mulți nu au răbdare și consumă vinul cât aceasta este încă tulbure și, în mod clar, gustul și culoarea nu aparțin unui vin de calitate. Limpezirea vinului este ultima etapă a procesului de vinificație și dacă până la acel moment s-au respectat toți pașii, este păcat să nu aveți un plus de răbdare pentru a obține un vin desăvârșit”, a explicat Marius Vasiu, tehnolog în cadrul Cramelor Jidvei.
Acest articol a fost publicat în cadrul campaniei “Vin de casă din must de la Jidvei”, care îi invită pe toți gospodarii care doresc să își producă singuri un vin 100% natural, din struguri românești, să comande must de la Crama Jidvei la prețul de 4 lei/kilogram. Pentru detalii despre campanie puteți suna la 0755.706.000, accesa www.mustdejidvei.ro sau ne puteți scrie la adresa de e-mail: must@jidvei.ro.
Sursa foto: www.romania-actualitati.ro
FELICITARI, pacat ca in Banat nu ajunge.
As vrea sa cumpar si eu o catintate de must ontre 500 litri-1000 litri. As vrea sa stiu daca cantitatea asta o livrati in Brasov?
va multumesc