Cum se face vinul de casă: perioada optimă de fermentare a mustului

wine-barrelProcesul de fermentație este o etapă esențială în cadrul tehnologiilor de obținerea a vinurilor de casă, tocmai de aceea este important să-i acordați atenția cuvenită.

În cadrul fermentației, drojdiile consumă zahărul din must și-l transforma în alcool etilic și dioxid de carbon. Pentru această etapă, este bine de știut că drojdiile din must au nevoie de temperaturi optime pentru a se putea multiplica într-un anumit interval de timp.

Drojdiile sunt microorganisme, ființe vii, care au nevoie în primă fază de aer, oxigen, temperaturi de minim 15°C și substanțe nutritive care se găsesc în must, pentru a se putea multiplica.

Perioada oprimă de fermentare a mustului este de 14-21 zile

Pentru o obține un vin de o calitate superioară, cu proprietăți deosebite, perioada optimă de fermentare este de două-trei săptămâni, adică 14-21 de zile.

”Aceasta este, cu aproximație, perioada în care este indicat să fermenteze mustul. Dacă fermentează mai repede, în 2-3 zile nu e bine și nici dacă fermentarea se întinde pe 2-3 luni, din nou nu e bine pentru că începe să prindă miros de rânced și drojdia formată intră în degradare. Undeva la două-trei săptămâni ca și perioadă de fermentare este optim dacă vorbim despre vinul de casă”, explică Marius Vasiu, tehnolog la Crama Jidvei.

Specialistul spune că în producerea industrializată a vinului, perioada de fermentație este mai scurtă și are o durată fixă de 10 zile.

”La Jidvei, perioadă de fermentare durează 10 zile pentru că se folosesc drojdii selecționate, obținute tot din drojdie vin și care fermentează ceva mai repede și constant. Acasă pot exista fluctuații, odată fermentează mai puternic, odată mai puțin, dar în mod normal în două-trei săptămâni ar trebui să fie terminată fermentația”, subliniază Marius Vasiu.

560x160

Recomandarea specialiștilor de la Cramele Jidivei este ca fermentarea să se desfășoare pe o perioadă de două-trei săptămâni, deoarece aromele vor fi mai accentuate, iar creșterea cantității de alcool în vin se va face treptat pe măsură ce cantitatea de zahăr scade.

De asemenea, în timpul fermentației este important să nu permitem aerului să intre în contact cu mustul, deoarece, concomitent cu drojdiile, se pot dezvolta și bacterii acetice, ce pot duce la oțetirea vinului.

Temperatura de fermentare este foarte importantă

Reușita procesului de vinificație este dictată de temperatura la care fermentează mustul. Dacă temperatura este prea ridicată, procesul de fermentare se încheie în una-două zile. În schimb, dacă temperatura de fermentare este prea mică, procesul de fermentare poate dura luni de zile sau se poate întâmpla ca fermentarea să nu aibă loc.

”De obicei, lumea pune mustul la fermentat în pivniță, acolo temperatura este destul de bună, între 15-18°C, aceasta este o temperatură foarte bună pentru fermentarea mustului. Dacă temperatura este foarte mare, poate gospodarul alege să lase mustul afară, toamna, în curte, și se poate întâmpla ca, din cauza temperaturilor încă ridicate, într-o zi-două, mustul să termine fermentarea și calitatea vinului obținut să nu fie bună pentru că se pierd foarte multe arome. De asemenea, dacă temperatura în pivniță este sub 10°C, puteți avea surprize să nu fermenteze mustul. Dacă este rece în pivniță, este indicat să încălziți recipientul cu ajutorul unor pături puse peste butoi sau pe damigeană pentru a crește temperatura de fermentare”, mai spune specialistul.

Acest articol a fost publicat în cadrul campaniei “Vin de casă din must de la Jidvei”, care îi invită pe toți gospodarii care doresc să își producă singuri un vin 100% natural, din struguri românești, să comande must de la Crama Jidvei la prețul de 4 lei/kilogram. Pentru detalii despre campanie puteți suna la 0755.706.000, accesa www.mustdejidvei.ro sau ne puteți scrie la adresa de e-mail: must@jidvei.ro.

Un comentariu la “Cum se face vinul de casă: perioada optimă de fermentare a mustului

  • As dori sa stiu daca in mustul pe care-l comercializati este adaugat si SO2,iar daca nu,atunci ce cantitate de SO2 se administreaza mustului,si vinului la tragerea de pe drojdii.Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *