Cât vin de casă se obține dintr-un litru de must de la Jidvei

Prepararea vinului de casă este o adevărată artă păstrată în gospodăriile românești, o artă rezervată până de curând doar celor foarte pricepuți și inițiați în tehnica de vinificare. De anul trecut însă, compania Jidvei a lansat campania ”Vin de casă din must de la Jidvei”, o campanie care se continuă și anul acesta și care face posibil ca și românii care nu dețin toate secretele tehnolgice să își poată face singuri cel mai bun vin natural folosind must de struguri de la Jidvei.

wine-barrelCramele Jidvei au demarat campania de pre-comenzi pentru mustul anului 2016, iar data limită pentru sa vă rezerva cantitatea dorită este de 31 august. Sunt disponibile soiurile Fetească Regală cu Muscat Ottonel și Sauvignon Blanc, la prețul de 4 lei/kilogram (TVA inclus), comanda minimă fiind de 100 de kilograme. Comenzile se fac fie online, pe www.mustdejidvei.ro sau la telefon 0755.70.60.00, cu livrare în perioada de cules a viei și plata la livrare.

Ca urmare a lansării campaniei din acest an, am primit de la mai mulți gospodari întrebarea: ”ce cantitate de vin se obține din 100 de litri de must de la Jidvei”. Întrebarea a primit răspuns din partea tehnologului Jidvei, Marius Vasiu, care explică:

Cei care aleg anul acesta să-și facă vin din must de la Jidvei trebuie să știe că randamentul este undeva la 85-90%. Practic, din 100 litri de must cumpărați de la Jidvei, gospodarul obține, dacă urmează toți pașii de vinificație, în jur de 85-90 de litri de vin de casă. Randamentul atât de bun este datorat faptului că mustul de la Jidvei este deburbat, ceea ce înseamnă că nu conține impurități și deci conținutul de drojdie va fi destul de mic, depozitul de drojdie va fi mic. În general, cantitatea de vin rezultat depinde de cât de bine este deburbat mustul: cu cât mustul este mai limpede, cu atât cantitatea de drojdie rezultată este mai mică și, implicit, cantitatea de vin obținută este mai mare. Acesta este și avantajul mustului de la Jidvei: fiind limpede, se obține o cantitate mult mai mare de vin de casă decât în cazul folosirii strugurilor zdrobiți în gospodărie. Astfel, în cazul strugurilor, vorbim despre un randament de 60-65% – în funcție de soi, în timp ce randamentul la mustul de la Jidvei este cu 25-30% mai mare”.

Acest articol a fost publicat în cadrul campaniei “Vin de casă din must de la Jidvei”, care îi invită pe toți gospodarii care doresc să își producă singuri un vin 100% natural, din struguri românești, să comande must de la Crama Jidvei la prețul de 4 lei/kilogram. Pentru detalii despre campanie puteți suna la 0755.706.000, accesa www.mustdejidvei.ro sau ne puteți scrie la adresa de e-mail: must@jidvei.ro.

560x160

3 comentarii la “Cât vin de casă se obține dintr-un litru de must de la Jidvei

  • Pentru tratarea butoaielor de lemn dar si din alte materiale, sulful poate fi inlocuit cu mare succes cu ozon.
    Ozonul dupa ce dezinfecteaza 100% si elimina toate mirosurile se dezintegreaza in oxigen. Nu formeaza nici un fel de compusi secundari. Cu ozon se pot trata cramele, pivnitele si se distrug mucegaiurile. Se pot elimina din legume, fructe etc. substante chimice cum sunt erbicide, pesticide etc.
    O instalatie care produce ozon este relativ ieftina, nu necesita nici un fel de dubstante chimice consumabile.
    Dr. Eugen Ioan Popa (PhD, MSBA, Dipl. Ing.) – expert in tratarea cu ozon, Tel 0722609253

  • Buna ziua,
    Nu am gasit niciun comentariu legat de tratamentul cu sulf(bioxid de sulf lichid).Nu se mai foloseste sau nu au existat intrebari de acest fel? Eu stiu(din cele citite sau auzite,dar si din „experienta” mea de”producator”de vin acasa) ca un tratament cu acest produs ajuta mult la conservarea si prevenirea aparitiei unor bacterii care strica sau denatureaza vinul pastrat mai mult timp.As dori un raspuns de la specialisti.
    Astept un comentariu/sfat pe acest subiect.
    Cu stima
    Adrian B.

  • Ma intereseaza atat tratamentul butoaielor si a beciului cu ozon cat si curatarea legumelor si fructelor de chimicale, dar la nivel de gospodarie individuala.
    Doresc informatii suplimentarea pentru a intelege mai bine procedeul si care ar fi costurile si modalitate de aplicare la o gospodarie.
    Cu multumiri,
    Dan Fulea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *